Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Konya °C

“TÜRKİYE OLARAK İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİNİ AZALTMAK AMACIYLA YOĞUN ÇABA HARCIYORUZ”

“TÜRKİYE OLARAK İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİNİ AZALTMAK AMACIYLA YOĞUN ÇABA HARCIYORUZ”
REKLAM ALANI
23.04.2021
A+
A-

“TÜRKİYE OLARAK İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİNİ AZALTMAK AMACIYLA YOĞUN ÇABA HARCIYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İklim Liderler Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Bizlere emanet olan dünyayı gelecek nesillere daha yaşanabilir şekilde bırakmak, hepimizin ahlaki ve vicdani görevidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İklim Liderler Zirvesi’ne Çankaya Köşkü’nden canlı bağlantıyla katılarak, devlet ve hükûmet başkanlarına hitap etti.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden’a bu anlamlı etkinliği düzenlediği ve daveti için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizlere emanet olan dünyayı gelecek nesillere daha yaşanabilir şekilde bırakmak, hepimizin ahlaki ve vicdani görevidir” ifadesini kullandı.

“TÜRKİYE OLARAK İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİNİ AZALTMAK AMACIYLA YOĞUN ÇABA HARCIYORUZ”

İklim değişikliğinin sadece dünyayı en fazla kirleten belli başlı devletleri değil, Afrika kıtasındaki ülkeler başta olmak üzere tüm insanlığı etkilediği uyarısında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin de bu olumsuzluklardan etkilenen ülkeler arasında yer aldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak amacıyla yoğun çaba harcadıklarına dikkat çekerek, yapılan çalışmaları şöyle anlattı: “Ülkemizin orman alanını ve ağaç servetini çoğaltmak, biyolojik çeşitliliği geliştirmek, çevreyi korumak için ciddi yatırımlar yapıyoruz. Nitekim son 18 yılda toplam 5,1 milyar fidanı toprakla buluşturarak, orman varlığımızı 20,8 milyon hektardan 23 milyon hektara çıkardık. İklim değişikliğiyle mücadelede yol haritamızı teşkil eden ‘Ulusal İklim Değişikliği Strateji ve Eylem Planı’ ile ‘İklim Değişikliği Uyum Strateji ve Eylem Planı’nı 2030 ve 2050 hedefleri doğrultusunda güncelliyoruz. 2015 yılında sunduğumuz, ‘Ulusal Katkı Beyanı’ çerçevesinde 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarında yüzde 21’e varan azalma bekliyoruz. Katkı Beyanımıza göre, 2012-2030 yılları arasında 1 milyar 920 milyon ton sera gazı emisyonu engellenecektir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin, bugün yenilenebilir enerjide bölgesinde lider ülke konumunda olduğunun altını çizerek, hâlihazırda, elektrik kurulu gücünde yenilenebilir enerji kaynaklarının payının yüzde 52,3 olduğunu, bu oranla da Türkiye’nin Avrupa’da altıncı, dünyada da 13’üncü sırada yer aldığını kaydetti.

Türkiye’nin hidroelektrik santrali kurulu gücünde ise Avrupa’da ikinci, dünyada dokuzuncu sırada yer aldığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Elektrik üretimimizi 2030 yılına kadar güneş enerjisinden 10 gigavat, rüzgâr enerjisinden 16 gigavat kapasitesine çıkaracağız. Enerji verimliliğine yönelik atacağımız adımlar sayesinde, 2023 yılında 66,6 milyon ton karbondioksit emisyon azaltımı hedefliyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan öncülüğünde başlatılan “Sıfır Atık” projesine de değinerek, bu proje ile atıkların geri kazanım oranını 2035 yılında yüzde 60’a taşıyacakları bilgisini paylaştı.

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDE ÜLKELERİN EŞİT KONUMA SAHİP BULUNMADIĞINA İNANIYORUZ”

Türkiye’nin tamamına yaygınlaştırılan “Millet Bahçeleri” projesiyle de yeşil alanları ve dolayısıyla “yutak kapasitesini” hızla artırdıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak açık denizlerde koruma alanları ilan edilmesi meselesini de gündemimize almamız gerektiğine inanıyorum. İklim değişikliğiyle mücadele bağlamında yaptığımız ve yapacağımız çalışmaların büyük yatırımlar gerektirdiğinin elbette farkındayız. Kovid-19 salgını sonrası toparlanma sürecinin merkezinde yer alan ‘yeşil dönüşüm’ konusunda da gerekli adımları atıyoruz. ‘Sanayi sektörünün yeşil dönüşümü’ Mart ayında açıkladığım Ekonomi Reform Paketi’nde öncelik verilen unsurlardan biridir. Böyle bir dönüşüm şüphesiz yatırım ve finansman ihtiyacını da doğuruyor. Dünyada hiçbir hükûmet veya işkolunun bu büyüklükteki bir dönüşümü tek başına gerçekleştiremeyeceği aşikârdır. Dolayısıyla, yeşil dönüşüm başta olmak üzere diğer alanlarda küresel düzeyde stratejik iş birliklerinin oluşturulması büyük önem arz ediyor. Bu konuda Başkan Biden’ın çabalarını takdirle karşılıyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel bir mücadele olan iklim değişikliğinde ülkelerin maalesef eşit konuma sahip bulunmadığına dikkati çekerek, “Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında yük paylaşımının adil bir şekilde yapılması, iklim değişikliğiyle mücadeleyi güçlendirecektir. 2030’a giden süreçte, ‘ortak; fakat farklılaştırılmış sorumluluklar ve göreceli kabiliyetler’ ilkesi temelinde adil bir çerçeve sağlanması zaruridir” dedi.

“Sera gazı emisyonlarında tarihsel sorumluluğu neredeyse bulunmayan Türkiye, küresel iklim rejiminde adil bir konumda değerlendirilmelidir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kapsamda, benzer ekonomik seviyedeki ülkelerle eşit şartlarda olmak kaydıyla, Türkiye’nin küresel iklim eylemine katkı sunmaya devam edeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zirve’nin hayırlara vesile olmasını temenni ederek, Zirve’nin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/127653

REKLAM ALANI