Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Konya °C

Sınava 2 ay kala neler yapılmalı?

Sınava 2 ay kala neler yapılmalı?
REKLAM ALANI
28.04.2021
A+
A-

Sınava 2 ay kala neler yapılmalı?

Sınava 2 ay kala neler yapılmalı?
Üniversite sınavlarına hazırlık süreci bir maraton gibidir. Sona doğru yaklaşırken tempoyu biraz daha yükseltip, süreç boyunca yan yana koşulan rakiplerin önüne geçmek için atağa kalkmak gerekir. 2021 YKS’ye girecek adayların planlı hazırlıklarına şimdiden başlamalarını öneren Altınbaş Üniversitesi Ortaöğretime Destek Birimi Rehberlik Danışmanları Tekin Kaplan ve Yasin Aslan, sınav maratonunda bitiş noktasına iki ayın kaldığı bir dönemde atağa geçmek için yapılacak teknik ve mental hazırlıkları paylaştılar.

Resim önizlemesi

“Test sonuçları gözden geçirilmeli”

Her yarışta olduğu gibi üniversite sınavlarına hazırlık sürecinde de rakiplerin ne yaptığına ya da yapmadığına değil adayların kendi yapabildikleri ve yapamadıklarına odaklanmaları gerektiğini söyleyen Kariyer Danışmanları Kaplan ve Aslan, adaylara önemli tavsiyelerde bulundular:
“Bu süreçte zayıf yanlarımızı fark edip güçlendirmek, güçlü yanlarımızı da daha da geliştirmek için çalışmamız gerekiyor. Son 2 ay için geçmişe dönüp neler yaptığımıza bakmamız gerekiyor. Bunun için şimdiye kadar gerek evde, gerekse okul ya da kursta yapılan TYT-AYT denemelerini detaylı bir biçimde analiz edip, bir nevi check-up yapmalıyız. Bu analiz ile sorumlu olduğumuz testlerde genel durumumuzu görmeliyiz. Bu analizi yaparken de oldukça gerçekçi olmalıyız. Kendimizi değerlendirirken objektif bir değerlendirme yaparak durumumuzu gerçekçi bir şekilde ortaya koymalıyız.”

Resim önizlemesi

Yanlış cevapların 3 temel nedeni

“Deneme sınavlarında yaptığımız yanlış cevapların da neden olduğunu sorgulamalıyız; genel olarak sınavlarda yapılan yanlış cevapların üç temel nedeni vardır;
-Birincisi; temel bilgi eksikliği: Konular eksik kalmış tam öğrenme oluşmamıştır. Bu durumda konu ağırlıklı tekrarlarla konu eksiği-açığı kapatılmalıdır.
-İkincisi; pratik eksikliği: Konu anlaşılmış fakat yeterince nitelikli soru çözümü yapılmamıştır. Bu durumda da soru çözümü ağırlıklı bir çalışma yapılmalıdır.
-Üçüncüsü; anlık dikkat eksiklikleri: Bunun için de dikkat-okuma ve anlama hızını geliştirecek etkinlikler yapılabilir.
Dikkat edilmesi gereken önemli bir ayrıntı da süreyi doğru kullanabilmektir. Bunun için konu kavrama testleri vb. testleri çözerken de süre tutarak çözüm yapmaya dikkat edilmelidir. Ayrıca evde, okulda ya da kursta yapılan TYT-AYT denemelerinde hangi testten başlanacağı, kolay-orta-zor sorularla karşılaşıldığında neler yapılacağını deneyerek kendimiz için en doğru stratejiyi bulmalıyız.”

Cihan Çakır -İSTANBUL

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.