Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Konya °C

Rutin İşler Robotlara emanet

Rutin İşler Robotlara emanet
REKLAM ALANI
19.07.2021
A+
A-

Finans rollerinde standart çalışan profilleri artık yetersiz kalıyor.

Son dönemde iş dünyasında dijital dönüşümün ayrılmaz parçası haline gelen Robotik Süreç Otomasyonu-RPA finans alanında yeni bir çağ açıyor. Şirketler finans alanındaki pek çok süreci RPA yardımıyla oluşturdukları kokpitlerden yönetiyor. Finans ile ilgili en genel güncel bilgiler, bir gösterge panelinde, yöneticilerin parmaklarının ucunda artık.

Uluslararası işe alım danışmanlık şirketi Michael Page Türkiye’nin “RPA ve Dijitalleşme ile Finansta Yeni Alanlar” konulu düzenlediği webinarda yeni finans rollerinin işgücüne etkileri tartışıldı.

Michael Page Türkiye’nin Finans ve Finansal Hizmetler işe alımlarından sorumlu Departman Yöneticisi Tuba Şahin moderatörlüğünde gerçekleşen webinarda, Esra Orçunus Velikahyaoğlu – CFO Schindler, Fulya Banu Sürücü – CFO Enerjisa Üretim, Cemal Tüfekçi, CFO Borusan Otomotiv, Ertugrul Özkaptan, CFO TAV Technologies, konuşmacı olarak yer aldı.

Günümüzde dijital sürecin, şirketlerin konfor alanlarından çıkmasına yol açan kültürel bir dönüm noktası olduğuna vurgu yapan konuşmacılar, normalde 4 ya da 5 yıl sürebilecek bu dönüşümün pandemi ile birlikte, dijital bir göç oluşturduğuna ve bir yıl gibi kısa bir sürede hayata geçtiğine dikkat çektiler.

Geçtiğimiz beş yıllık dönemde, devletin iyileştirme çalışmalarını hızla devreye sokması sayesinde e-fatura ve vergi dairelerinde online hizmet sisteminin yaygınlaşması, şirketlerin finans ve muhasebe alanındaki çalışmalarına hız kattığına vurgu yapıldı. Aynı çerçevede çeklerin de online sistemde işlem görebilmesinin büyük zaman tasarrufu sağlayacağı da ifade edildi. Kurumsal şirketlerin öncülüğünde dijital uygulamaların yaygın kullanmaya başlamasıyla tedarikçileri de bu sürece ayak uydurdu. Sonuçta 4 yada 5 yılda hayata geçebilecek dönüşüm bir yıl içinde uygulanabilir hale geldi. Finansa bakış açısı yenilendi. Şirkette stratejik konularda CFO ların etkisi büyüdü, dijitalleşme onların değişmeyen bir şapkası oldu.

Konuşmacıların robotik süreç ve bunun finans sektöründeki etkileri ile ilgili görüşleri özetle söyle;

Rutin İşler Robotlara emanet

Robotik Süreç Otomasyonu ( RPA ) ile robotlar rutin işleri yürütüyor. Personel ise analiz, iş geliştirme ve karar mekanizmalarındaki süreci yönetiyor. Dijital süreçlerini olgunlaştıran firmalar rakiplerinin önüne geçiyor.

Fintech – Blockchain ile akıllı sözleşmeler, kripto paralar şirketlerde yerini almaya başladı ve hayatımızda da yaygınlaşıyor.

Dijital dönüşüm şirketlerdeki iş yapma kültürünün değişimini sağladı. Bu değişime liderlik edecek olanlar ise CFO lar olacak.

Dijital dönüşümde CTO ( Teknoloji Yöneticileri ) ların öncülüğünde geliştirilen yeni sistemlerle bilgiye ulaşım kolaylaşıyor. Tüm şirket yönetiminin ulaşabileceği kontrol panelleri ve uyarı mekanizmaları olan bir kokpit içinde, artık dünyanın her yerinden, gerçek zamanlı olarak finansal verileri takip edilebiliyor.

Şimdi çalışanlar için asıl başarı, daha çok rutin işi robotlara bırakarak, ciro arttırma, yeni fikirler geliştirme gibi düşünceye dayalı işlere yoğunlaşabilmek.

Şirketlerde finans, pazarlama, satış, Ar&Ge gibi departmanlar büyük veriyi ortak olarak kullandıkları için bilgi alışverişleri ve etkileşimleri hızlandı. Aynı veri ve strateji üzerinden ürünün imalatından, pazar analizine kadar gerçek zamanlı süreci birlikte yönetebiliyor. Bu durum karar alma ve strateji geliştirme konusunda çalışanlara çok daha büyük yetkinlikler kazandırıyor.

RPA, çalışanların katma değerli işlere daha fazla zaman ayırmasına imkanı sağlıyor.

Eskiden parayı sadece finans yetkilileri yönetirdi. Şimdi ise bütün sürece toplam olarak da bakılabiliyor. Global şirketlerin Türkiye iştiraklerinin de lokal duruma, lokal kanunlara uyumu sağlaması gerekiyor. Şirketin altyapısı, çalışanları, tedarikçi ve müşteri zincirinin de bu değişime hazırlanması gerekiyor. Uygulaması çok kolay olmayan bu sürece uyum sağlandığında çok ciddi oranda bir zaman tasarrufu sağlanıyor. Rekabetçi pazarlar için bu adaptasyon çok büyük kazançlar getiriyor.

Dijital Dönüşüm trendlerinde seçici olmak gerekiyor. Her uygulama her şirkete uygun olmuyor. Bu teknolojide en uygun olanları seçmek gerekir. Her ülke için farklı çözümler gerekiyor. Tek çözüm her ülkeye uygun olmuyor ve coğrafi duruma göre değişim gösteriyor ve ekstra maliyetler getiriyor.

Siber Güvenlik ve Veri Temizliği

Siber güvenlik, şirketlerin önemli risklerinin ilk beşinde yer almaya başladı. Her şirketin önem vermesi gereken siber güvenlik için ekstra yazılım, lisans, bakım ve ilave personel alınıyor. Bu konuda ekstra maliyetler bütçelere eklense de , şirketler özel yönetim komiteleri kuruyor.

Siber güvenlik kadar şirketlerde veri temizliği de önemli. Düzenli bir ana veri ve veri ihtiyaç listesinin iyi organize edilmesi gerekiyor. Aksi taktirde gereksiz yüklenmiş veriler, sistemin işleyişinde karmaşaya sebep olabiliyor. Otomasyon sistemine geçerken bakış açısı ve vizyonu bu işe uyumlu çalışanlarınızın olması en önemli koşulların başında geliyor.

Yeni yetkinlikler kazanma zamanı

Mesleklerin ya da işlerin yok olması çalışanlara ihtiyaç kalmayacak anlamına gelmiyor. Kendini geliştiren ve uyum sağlayabilen herkese finans alanında yeni roller var. Ancak en alt kademeden en üst kademeye kadar herkesin kendi alanında bir liderlik özelliği olabilmesi büyük avantaj sağlıyor.

Hayal edebilen ve bunu otomasyona uygulayabilen CFO lar öne çıkıyor

CFO nun, yaratıcı hayaller kurması ve bir orkestra şefi gibi bu süreci çok iyi yönetmesi gerekiyor. Bu hızlı değişim hızlı öğrenmeyi de beraberinde getiriyor. Kültür dönüşümünde CFO ların liderlik yapması ve hassas yeteneklerini de güncel tutması kaçınılmaz koşullar arasında.

Finans alanında tercih edilen özellikler de değişime uğradı. İyi bir eğitim ve keskin zekanın (IQ) yanı sıra; insan odaklı çevik ve doğru yönetim, hızlı karar alabilme (EQ) ve değişen dünyaya hızlı uyum sağlayan, daima oyunun içinde kalabilen ve mevcut kalıplar dışında çözüm önerileri geliştirebilme (AQ) becerileri işe alımlarda temel özellikler arasında başı çekiyor.

Dijital dönüşümde şirketlerdeki personel azaltmak değil, var olan çalışanı şirkete katkı sağlayacak hale dönüştürmek önemli. Bu nedenle personele finans, satın alma, pazarlama, IT çaprazında mentorlerle çalışması gibi çapraz fonksiyonlu eğitimler uygulanıyor.

Standart çalışan profilleri artık yetersiz. Sorgulayan, öneride bulunan, açık fikirli olan, gelişime açık ve lider özellikler aranıyor. Herkesin kendi masasının, alanının lideri, yöneticisi olması gerekiyor.

Finansta Öne Çıkan Profiller

Dijital dönüşümle bazı roller ve meslekler yok olurken her zaman liderlik robotu yenecek. Her departman mini bir IT departmanı olacak.

Blockchain, kripto para uzmanlığı gibi yeni alanlarda yeni roller olacak. Ancak insan dokunuşu ve iletişim becerisi robotların önüne geçecek. Gelecekte bankaların da everileceği ön görülüyor.

İş geliştirme uzmanlığı olanlar finansta öne geçebilir. Verilerin girişi gibi rutin işleri robotlar yapabiliyor ama iş geliştirme işinin insan dokunuşuna ihtiyacı hep devam edecek.

İş süreçlerini azaltma gibi konularda kişisel liderlik önem kazanacak.

 

Michael Page Hakkında: Profesyonel hizmette 40 yıllı aşkın deneyime sahip olan Michael Page, dünyanın önde gelen işe alım, seçme ve yerleştirme danışmanlığı şirketlerinden biridir. www.michaelpage.com.tr

Michael Page Türkiye faaliyetlerine 2008 yılında İstanbul Ofisi ile başlamıştır. PageGroup çatısı altında yer almaktadır. PageGroup firması, Türkiye’de Page Executive ve Michael Page markaları ile hizmet vermektedir. www.page.com

Şirket yerel piyasa bilgisini global uzmanlığı ile birleştirerek hem işverenlere hem de adaylara özel hizmet sunmaktadır. 150’den fazla ofisi ile dünya çapında 35’den fazla ülkede yayılmış olan PageGroup’un altıbinden fazla çalışanı bulunmaktadır. KOBİ’lerden çok uluslu kurumlara kadar çok çeşitli bir müşteri tabanına sahiptir. Londra Borsası’nda halka açık bir şirket olarak (FSTE 250) işlem görmektedir.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.