Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Konya °C

Rusya Devlet Başkanı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı ve Ermenistan Başbakanı basın açıklamaları yaptı

Rusya Devlet Başkanı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı ve Ermenistan Başbakanı basın açıklamaları yaptı
REKLAM ALANI
27.11.2021
A+
A-

Rusya Devlet Başkanı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı ve Ermenistan Başbakanı basın açıklamaları yaptı.

26 Kasım’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasındaki üçlü görüşmenin ardından Rusya Devlet Başkanı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı ve Ermenistan Başbakanı basın açıklaması yaptı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den Açıklama

– Üçlü görüşmemizin sonunda, bugün Rusya’ya gelmeyi ve Türkiye’de bu noktada gelişen durumu tartışmayı kabul eden meslektaşlarıma – Azerbaycan Cumhurbaşkanı ve Ermenistan Başbakanı’na bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Karabağ sorununun tüm bölgede çözülmesi… Biz – ve bunu en başından söylemeliyim – bugün çok yapıcı çalıştık, bugün gelişen durumun derin bir analiziydi. Rus barış gücü askerlerimizin, sınır muhafızlarımızın, mayın temizliği yapan uzmanların çalışmalarını takdirle karşıladık ve insanların daimi ikamet yerlerine geri dönmelerini sağladık.

Ayrıca, kilit olduğunu düşündüğüm bir dizi konuda anlaşmaya vardığımızı da belirtmek isterim. Bunlardan ilki, iki devlet arasındaki sınırın çizilmesi ve sınırlandırılması için mekanizmaların oluşturulmasıdır – bu yılın sonunda bunu yapmayı kabul ettik -. Umarım bu en kısa sürede gerçekleşir. Bu mekanizmaların yaratılmasının önünde hiçbir engel yoktur. Dikkatinizi çekmek istediğim ikinci konu ise insani meselelerle ilgili çok önemli bir hassas nokta var ve burada da önemli ilerlemeler kaydettik. Ve son olarak, üçüncüsü, ekonomik meseleler, ekonomik bağların gelişimi hakkında ayrıntılı olarak konuştuk ve her şeyden önce, ilk adım olarak ulaşım koridorlarının blokajını kaldırmaktan bahsettik – bu demiryolu için de geçerlidir, bu aynı zamanda karayolu için de geçerlidir. iletişim… Bence, Burada uzun süredir bu konuda çalışan başbakan yardımcılarımıza teşekkür etmemiz gerekiyor. Ve gelecek hafta – bu bizim bir sonraki anlaşmamız – bazı sonuçların dökümünü almak ve bugün üzerinde anlaşmaya vardığımız kararları açıklamak için Moskova’da toplanacaklar.

Bugünkü çalışma için tekrar teşekkürler. Hem Azerbaycan Cumhurbaşkanı’na hem de Ermenistan Başbakanı’na şükranlarımı sunuyorum.

Açıklaması Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in

– Çok teşekkür ederim, sevgili Vladimir Vladimirovich. Her şeyden önce, bugünkü toplantınız ve Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunların çözümünde elverişli bir atmosfer yaratma çabalarınız için size bir kez daha minnettarlığımı ifade etmeme izin verin. İki ülke arasındaki savaşı sona erdiren ünlü üçlü Açıklamanın üzerinden bir yıl geçti ve bu yılı bir bütün olarak olumlu olarak nitelendirebiliriz. Karabağ’daki barışı koruma faaliyetleri için Vladimir Vladimirovich’e, size ve Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı’na bir kez daha şükranlarımı sunmak istiyorum. Bu yıl boyunca, Rus barış güçlerinin sorumluluk alanında ciddi bir olay yaşanmadı.

Tabii ki, bu yıl birçok önemli olay gerçekleşti. Hem yılın başında hem de sonunda bu formatta ikinci kez buluşuyoruz. Vladimir Vladimirovich’in ulaşım arterlerinin sınırlandırılması, sınırlandırılması ve blokajın kaldırılmasıyla ilgili konularda söylediklerini tekrarlamak istemiyorum. Bugün bu konularda çok detaylı, samimi bir sohbet gerçekleşti diyebilirim. Planlarımızı açıkça tartıştık, her iki tarafı da ilgilendiren konuları açıkça tartıştık. Ve asıl mesele şu ki, anlaşmazlıkların ve anlaşmazlıkların çözümü konusunda aldığımız kararların Güney Kafkasya’daki durumu daha güvenli ve öngörülebilir hale getirmeye katkıda bulunacağını düşünüyorum.

Ayrıca Vladimir Vladimirovich’in belirttiği gibi, insani meseleler tartışıldı. Azerbaycan, düşmanlıkların yürütülmesi sırasında olsun, sonrasında olsun, her zaman tutarlı bir şekilde tüm insani normlara uyulmasını savundu. Söylemeliyim ki, düşmanlıkların sona ermesinden sonra, bu sabah teslim edilenler de dahil olmak üzere 100’den fazla tutuklu Ermeni askeri Ermeni tarafına teslim edildi. Azerbaycanlı doktorlardan tıbbi yardım alan yaralı bir asker ile yolunu kaybeden bir sivil topraklarımızda kayboldu. Yani her zaman hümanizm ilkesinin üstünlüğünden hareket ettik ve bu doğrultuda çalışmaya devam etmek niyetindeyiz. Ayrıca Ermeni tarafında, bölgedeki durumun daha öngörülebilir olması için ön koşullar yaratma eğilimi görüyoruz. defalarca söyledim

Rusya, Azerbaycan için bir dost, stratejik bir ortak, hatta diyebilirim ki, bir stratejik ortaktan daha fazlasıdır. Azerbaycan ve Rusya arasındaki güvene dayalı ilişkilerin seviyesi, diğer şeylerin yanı sıra, Ermenistan ile en hassas konularda çözüm bulmamıza katkıda bulunuyor. Görüşmemizin sonucunun çok uzun sürmeyecek iyi sonuçlar olacağını ve bölgedeki durumun daha güvenli ve daha öngörülebilir olacağını düşünüyorum. Sayın Başkan, davetiniz ve bugünkü toplantınız için bir kez daha teşekkür ederim.

Tarafından Bildirimi Ermenistan Nikol Pashinyan Başbakanı’nın

– Vladimir Vladimirovich, davetiniz için ve tabii ki olumlu bir çalışma ortamı yarattığınız için bir kez daha teşekkür etmeme izin verin. Çok olumlu bir görüşme, olumlu bir görüşme yaptığımızı teyit etmek istiyorum. Gündemdeki tüm konuları pratik olarak tartıştık. Bu, sorunları gizlemek için yapılan bir toplantı değildi. Tüm konuları açıkça tartıştığımız bir toplantıydı. Pek çok konuda tutumumuzu netleştirmemizin çok olumlu olduğunu ve bu toplantıdan önce göründüğü gibi bazı konularda hiçbir tutarsızlığımız olmadığının ortaya çıktığını belirtmek isterim. Gerçekten de bölgede tüm ulaşım ve ekonomik haberleşmelerin açılması konusunda bu haberleşmelerin nasıl işleyeceği konusunda genel bir fikre sahip olduğumuzu kaydettik. Sınırlama ve sınırlama konusu, sürecin başlangıcı yeni bir konu değil. Bu konuyu tartıştık.

Elbette insani konulara da değinildi. Genel olarak, bugünün konuşmasını da değerlendiriyorum, bugünkü toplantı çok olumlu. Stratejik müttefikimiz Rusya Federasyonu’na girişimi için bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Bence bu toplantı temelinde konuşmamızın belirli dinamiklerini yaratmak mümkünse somut sonuçlar bekleyebiliriz. Ermenistan ve Ermenistan halkından yetki alan Ermeni hükümetinin ülkemiz ve bölgemiz için barışçıl bir kalkınma dönemi başlatmaya hazır olduğunu onaylıyor ve buna bağlıyız. Elbette bugünkü toplantının da bu gündemin uygulanmasında faydası oldu. Teşekkürler.

Devlet Başkanı Vladimir Putin: Sonuç olarak, toplantının son derece yararlı ve zamanında olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim. Daha önce de belirtildiği gibi, bugün ortak çalışmamızın sonuçlarına ilişkin bir açıklama imzaladık. Kamuoyu ve medya bu ifadeye aşina olabilir. Yaptığımız her şeyi ve üzerinde anlaştığımız şeyleri daha ayrıntılı olarak özetliyor.

Solumda hem Ermeni dostlarımıza hem de Azeri dostlarımıza hediyemizi görüyorsunuz – barış ve refahı simgeleyen bir zeytin dalı. Bugünkü anlaşmaların uygulanacağını ve bir bütün olarak Güney Kafkasya’daki ilişkilerin normalleşmesine yönelik sonraki adımlar için koşullar yaratacağını umuyorum. Teşekkürler.
kaynak:https://ru.president.az/articles/54424

REKLAM ALANI