Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Konya °C

MARAŞ CADDESİ MASAYA YATIRILDI

MARAŞ CADDESİ MASAYA YATIRILDI
REKLAM ALANI
27.05.2021
A+
A-

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi mayıs ayı toplantılarının 2’nci oturumu, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu başkanlığında yapıldı.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu, toplantı öncesi koronavirüs tedbirleri kapsamında ekipler tarafından etraflıca dezenfeksiyon işleminden geçirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, salonda bulunan Meclis üyeleri, ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi ve TİSKİ Genel Müdürlüğü yöneticileri ile basın mensuplarını selamlayarak Meclis toplantısının açılışını gerçekleştirdi.

YOL ÇALIŞMALARI HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR
Toplantının başında yürütülen yol çalışmaları ile ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu şu ifadeleri kullandı; “Sabah 11.00’den itibaren yaklaşık 3 saat süre ile Kanuni Bulvarı, Değirmendere’de yapılan yeni yollar ve Maçka yolunun tünele alınması çalışmalarını Karayolları Bölge Müdürümüz ve bizim de ekibimizle inceledik. Ayrıntılı bir bilgilendirme oldu. Ve memnuniyetle ifade etmeliyim ki pandemi nedeniyle devletimiz ekonomik anlamda biraz sıkıntılı bir süreçten geçiyor olmakla birlikte bu çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Meclis üyesi arkadaşlarımızla da bu çalışmaları gezmek isterim. Görüldüğünde neler yapılabildiğini daha net anlayabiliyoruz. Maçka istikametinden gelen yol, yaklaşık 2 kilometrelik bir tünele alınacak. O tünel çalışmaları Maçka istikametinden başladı. Yaklaşık 1980 metrelik 3 şeritli iki ayrı tünel yapılıyor. Yüzde 58 oranında tamamlanmış durumda. Tünelin şehir tarafından çıkışında ihtiyaç duyulan kamulaştırma çalışmaları da yoğun şekilde devam ediyor. Tünelin çıkışından itibaren belli bir mesafe sonra Vardallar’ın binasının olduğu yerde bir kavşak düzenlemesi yapılacak. Ve onun üzerinden de bir viyadükle o yol tünelden çıkıldığında bir taraftan alttan kavşağa dönecek bir taraftan da üsten sahilde yeni yapılan trompet kavşağa bağlanacak. Bu şekilde Trabzon’un çok uzun yıllardan beri sıkıntı yaşadığı Sanayi bölgesindeki trafik sıkışıklığı da çok büyük oranda ortadan kaldırılacak.”

MEYDAN VE SAHİLİN TRAFİK YÜKÜ AZALACAK
“Aynı zamanda oradan Çukurçayır’a bağlanan bir yol var. Yüzde 13’lük bir eğim olmasına rağmen neredeyse Erdoğdu yolu gibi bir yola benzeyecek. O da bölünmüş yol şeklinde dizayn ediliyor. Yaklaşık 1 kilometrelik bir yol yapılarak Değirmendere’de tünelin çıkışından itibaren Çukurçayır’a kaliteli üst düzey bir yol bağlanmış olacak. Kamulaştırma çalışmaları da devam ediyor. İnşallah orada da hızlı bir şekilde o yol çalışması tamamlandığında Kanuni Bulvarı’na bağlanacak. Böylece şehrin doğusu üst kotlara bir daha Meydan’a gelmeden rahatlıkla bağlanmış olacak. Kanuni Bulvarı’nda da işler yolunda gidiyor. Orada da Çatak’tan itibaren Bahçecik viyadüğü, devamında Cephanelik kısmında yapılan çalışmalar, Boztepe tüneli, ve sonrasında Çukurçayır tüneli tamamlandı. Onun devamında Gölçayır-1 ve Gölçayır-2 tünelleri var. Gölçayır 1 tünelinden itibaren kamulaştırma sınırı bitiyor ve oradan itibaren 18 uygulaması ile kazanılacak alanla inşallah Gölçayır-1, Gölçayır-2 tünelleri ile birlikte o yol Maçka yoluna bağlanacak. O çalışmada da ben herhangi bir sorun görmedim. Kamulaştırmalarla ilgili süreç devam ediyor. İnşallah hem Kanuni Bulvarı hem onun bağlantıları tamamlandığında Trabzon için ulaşım anlamında üst kotlara çok önemli bir kolaylık sağlanacak. Aynı zamanda Meydan’ın ve sahilin de trafik yükü azalmış olacak.”

EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR ETTİ
“Bu çalışmaları bu zor zamanda dahi titiz bir şekilde devam ettiren Ulaştırma Bakanlığımıza ve Ulaştırma Bakanımız Sayın Adil Karaismailoğlu’na Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı olarak şehrim adına teşekkür ediyorum. Yine bu çalışmaların başlamasında imzası olan bir önceki Ulaştırma Bakanımız Cahit Turhan beyefendiye de gönülden teşekkür ediyoruz. Değerli Karayolları Genel Müdürümüz Abdulkadir Uraloğlu kardeşimize ve Karayolları Bölge Müdürü Mehmet Aşık’a ve ekibine ayrıca teşekkür ediyoruz. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak bu yolların ve bağlantılarının kısa sürede tamamlanması adına elimizden gelen her türlü gayretle onlarla iş birliği halinde çalışıyoruz. Tıkanan noktaları gerek yerelde gerek Ankara’da aşma noktasında her türlü gücümüzü kullanıyoruz.”

SAYIN BAKANIMIZIN YANINDAYIZ
İçişlere Bakanı Süleyman Soylu ile ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Zorluoğlu, “Sayın İçişleri Bakanımıza yönelik bazı mesnetsiz iddialar var. Ben gerek Elazığ Valisi gerek Van Valisi olarak Sayın Bakanımızın riyasetinde terörle, uyuşturucu ve diğer tüm suç tipleri ile mücadelede yer almış biriyim. Sayın Bakanımızla çok yakın çalıştığımız o süreçte de kendisinin gerek terörle mücadele gerek uyuşturucu gerekse de diğer suçlarla mücadelede büyük gayretlerine yakından şahit oldum. Bu şekilde mesnetsiz, hiçbir dayanağı olmayan iddialarla siyasetin Türkiye’de dizayn edilmeye çalışılmasından da son derece rahatsızım. Esasında bundan bütün siyasi partilerin rahatsız olduğunu da biliyorum. Bu manada Sayın Bakanımızın yanında olduğumuzu ifade etmek isterim” dedi.

VERDİĞİMİZ SÜRELERE UYDUK
Büyükşehir Belediyesinin altyapı çalışmasına yönelik yapılan bazı eleştirileri de değerlendiren Başkan Zorluoğlu şunları söyledi; “Muhalefet milletvekilleri veya temsilcilerinin eleştirilerini zaman zaman biz de okuyoruz. Bu işin kolay tarafıdır. Gelirsiniz ayda bir, 15 günde bir gezersiniz ve eleştiri yapabilirsiniz. Bunu siyaseten biz anlarız ama işin esasının da bilinmesi gerekir ki biliniyor zaten. Her meclis toplantısında halkımızı ve meclis üyelerimizi bilgilendiriyoruz. Trabzon belediyecilik tarihinin hiç şüphesiz açık ara en büyük altyapı projesini gerçekleştiriyoruz. Burada verilen zamanda bitirilemedi gibi bir eleştiriyi siyaseten anlıyorum yapılabilir ama meseleye gerçekçi ve vicdani olarak bakıldığında Trabzon’un insan ve yaya trafiğinin en yoğun olduğu, ticaretin en fazla döndüğü Meydan bölgesinde çalışmaları nisan sonu mayıs ayı içinde tamamlayacağız demiştik. Ve büyük oranda tamamlandı. Biz zaten üstyapıyı tamamlayacağız demedik. Altyapıyı tamamlayacağız dedik ve altyapısı tamamlandı. Bu da bir zaman alacak. Mesela burayı bir haftada bitiririm diyorsunuz başlıyorsunuz yer açmaya, bir kayaya denk geliyorsunuz 3 günlük işi 5-10 günde bitiremiyorsunuz. Bu durum zaman zaman karşımıza çıktı. Planlamamız uzayabiliyor. Biz her şeye rağmen verdiğimiz sürelere uyduk ve altyapıyı Meydan bölgesinde büyük oranda tamamladık.”

ELEŞTİRİLMESİ KOLAY YAPMASI ZOR BİR İŞ
“Yarından itibaren Meydan bölgesinde 8 ayrı ekip sadece taş döşemesi yapacak. 8 ayrı koldan Uzun Sokak’ın Maraş’a ve Tanjant’a bağlandığı noktaları ve Uzun Sokak’ın kendisini en kısa sürede bütünüyle tamamlamış olacağız. Bugün Tabakhane Camii’nden Uzun Sokak’a doğru olan alanın kaldırımlarını değiştiriyoruz. Sonra taş döşemesini yapacağız, oradan Maraş’tan Kadınlar Pazarı’na doğru gideceğiz. Dolayısıyla çok kapsamlı bir iş. Eleştirilmesi kolay yapması zor bir iş. Halkımızın ve özellikle meclis üyelerimizin bu meseleyi değerlendirirken karşılaştığımız zorlukları da bilerek değerlendirmesinde fayda görüyorum.”

MARAŞ CADDESİ İLE İLGİLİ SUNUM YAPILDI
Başkan Zorluoğlu’nun açıklamalarının ardından Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Fatih Bayraktar, Maraş Caddesi’nin düzenlenmesi ile ilgili meclis üyelerine sunum gerçekleştirdi. Bayraktar, Maraş Caddesi’nin tarihi sürecini anlatarak başladığı sunumunda, caddenin son olarak 2009 yılında düzenlendiğini ve ulaşımın tek yöne çevrildiğini belirtti. Maraş Caddesi’nin başlangıcının Devlet Sahil Yolu, bitişinin Trabzon Meydan olmak üzere toplam 2.5 kilometrelik bir yol ağı olduğunu belirten Başkan Bayraktar, Büyükşehir Belediyesinin düzenleme alanının 400 metrelik Meydan-Maraş bölgesi olduğunu söyledi.

ARAÇ VE YAYA SAYILARIYLA İLGİLİ BİLGİ VERİLDİ
Altyapı çalışması nedeniyle Maraş Caddesi’nin kapanmadan önce ve kapandıktan sonraki sayımları ile ilgili detaylı bilgi veren Bayraktar, şu ifadeleri kullandı;
“Maraş Caddesi kapanmadan önce sahilden Cumhuriyet Caddesi’ne girişte saatte 813 taşıt ve bunların yüzde 34’ünün minibüs olduğu, bununla beraber Cumhuriyet Caddesi’nden Maraş Caddesi’ne girişte, Postane tarafına yüzde 6, Meydan’a ise yüzde 94 dönüş olduğu görüldü. Yine Meydan’da Gazipaşa Caddesi öngörüldüğünde yüzde 60 oranında sahil bandına dönüldüğü bununla birlikte Boztepe tarafında da yüzde 40’lık araç trafiği olduğu görüldü. Gazipaşa Caddesi’ndeki sayımlara bakıldığında saatte bin 114 araç bulunmakta. Bunların yüzde 50’sinin Çömlekçi tarafında yüzde 50’sinin Pazarkapı tarafında çalıştığı öngörülmektedir. Ayrıca Maraş Caddesi’nde saatte 4 bin yaya hareketi bulunmaktadır.”

3 ALTERNATİF BELİRLENDİ
“Bizim modelimizde tüm etkilenen alanların hepsi modelimize girdi ve kapsam olarak 950 bin metrekareden bahsetmiş olduk. Bununla birlikte senaryolar oluşturuldu. 10 adedi Gazipaşa’nın tek ve çift tek yön olması ile birlikte 20 adet senaryo oluşturuldu. Bu senaryolar nihayetinde modellerin hepsi çalıştırılıp neticesinde Gazipaşa Caddesinin çift yön çalıştırılmasının tüm modellerde yüzde 35’lik iyileştirme sağladığı öngörülmektedir. Yol kenarı parkların düzenlenmesi, şerit dengelemenin sağlanması ve Maraş Caddesi’nin etkilenen kavşakların düzenlenmesi gerektiği, bunun nihayetinde 3 adet senaryonun en iyi alternatifi sunduğunu görmekteyiz.
1. Alternatif:
Maraş Caddesi’nin çift şerit tek yönde açık olması.
2. Alternatif
a- Maraş Caddesi’nin tek şerit tek yönde özel araca açık olması
b – Maraş Caddesi’nin tek yönde sadece toplu taşıma araçlarına açık olması.
3. Alternatif:
Maraş Caddesi’nin sadece yayalara açık olması.

MECLİS ÜYELERİ GÖRÜŞLERİNİ DİLE GETİRDİ
Ulaşım Dairesi Başkanı Fatih Bayraktar’ın sunumunun ardından söz alan Meclis üyeleri alternatiflerle ilgili görüş ve önerilerini dile getirdi.

YIL SONU ANA OMURGASI ORTAYA ÇIKACAK
Meclis üyelerinin görüş ve önerilerinin ardından genel bir değerlendirmede bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu şu ifadeleri kullandı; “2 tane ulaşım anlamında önemli üst belge üzerinde çalışıyoruz. Bunlardan bir tanesi Trabzon’da uzun yıllardır hep konuşulan ama hayata geçirilmesi bir türlü mümkün olmayan Ulaşım Master Planı’ydı. Yılbaşından itibaren çalışmaya başladık ve bu yıl sonunda Trabzon Ulaşım Master Planı’nın ana omurgası ortaya çıkmış olacak. İnşallah bu plan 2022 yılının ortalarında da bütünüyle elimizde olacak. Bu birçok öneriyi içeren çok kapsamlı bir master plandır. Bu öneriler içerisine toplu ulaşım ve hafif raylı sistemler dahil olacaktır. Dolayısıyla bu Ulaşım Master Planı önümüze koyulduktan sonra alternatif toplu taşıma sistemleri ve hafif raylı meselesini çok daha net bir şekilde değerlendirecek duruma geleceğiz.”

HER TÜRLÜ GAYRETİ GÖSTERECEĞİZ
“Ulaştırma Bakanlığında Trabzon’un hafif raylı sistemi ile ilgili konuyu gündeme getirdiğimizde Ulaşım Master Planınız var mı diye sordular. Biz de yok deyince hafif raylı ile ilgili daha fazla konuşacak bir şey yoktur dediler. Dolayısıyla biz bunu yapmak zorundaydık ve başladık. İnşallah bu yılın sonunda ana şekil ortaya çıktığında, taslak rapor da olsa şehrimizin dinamikleri ile birlikte Ulaştırma Bakanımıza gidip bu meseleyi mutlaka masaya yatıracağız ve Trabzon’un böyle bir modern ulaşım istemine kavuşması için de her türlü gayreti göstereceğiz. Az önce sunumu yapılan bilgiler, Ulaşım Master Planı’nın hazırlayan ekibin ortaya koyduğu bilgilerdir. Ulaşım Master planının hazırlık ekibi içinde KTÜ Ulaşım Anabilim Dalı Başkanı başta olmak üzere 3 profesör hocamız var. Onlar da çalışmalarda aktif bir biçimde yer alıyorlar. Ulaşım Master Planı sadece ulaşım ve trafikle ilgili değildir. Esasında şehircilik planlarıdır.”

SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTSEL HAREKETLİLİK PLANIMIZ KABUL GÖRDÜ
“Ulaştırma Bakanlığımız tarafından kabul edilen diğer projemiz Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı. 4 Milyon Euro’luk bir proje. Yani aracın dışında yayalarının bisiklet ve diğer motorsuz araçlarla bir yerden bir yere nasıl ulaşacağını net şekilde ortaya koyacak çok büyük bir çalışmadır. Bunu da Ulaştırma Bakanlığımız kabul etti. Bu da AB Projesidir. Bütünüyle bizim çalışmamızdır. Ulaşım Ana Planı ve Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı ile Trabzon’da sadece araçların değil yayaların da bundan sonra çok daha rahat hareket edeceği alanların oluşturulması sürecine gireceğiz. Bunların her biri bir plan dahilinde olmak zorunda. Bu iki planla birlikte Trabzon’ un geleceğinde, yönetim pozisyonunda olan herkes adımları atacaktır.”

KAPANSA BİLE ACİL DURUMLAR İÇİN TEK ŞERİT YOL OLACAK
“Meclis üyelerimizden edindiğim intiba büyük bölümü buranın yayalaştırılmasını uygun seçenek olarak düşündü. Bazı arkadaşlarımız tek şerit olmasının daha uygun olacağını söylediler. Her halükarda şunu belirtelim yayalaştırma kararı da alınsa oradaki tek şerit yol yapılacak. Bu yol da Arnavut taşıyla olmaya devam edecek. Bu yol kapalı olsa bile acil durumlarda itfaiye, polis, ambulans gibi araçların kullanımına ihtiyaç sağlayacak. Akşamdan sabaha orada lojistik ihtiyaç sağlanacak. Bankalar için para taşıma meselesi çözülmüş olacak.
Orayı kullanacak insanların ihtiyaçlarına göre orada ilerleyen zamanda bazı ilave hizmetlerimiz olabilir. Mesela yaşlıların engellerin taşınabilmesi için küçük hizmetlerle akülü araçlarla bir yerden bir yere taşınabilir. Bu da bizim belediyenin vatandaşlara hizmeti olabilir. Bu manada bu yolu yapacağız. İster tek şerit olsun ister kapansın mutlaka bu yol yapılacak.”

KARAR VERMEK İÇİN UYGUN ZAMAN
“Bu bölgede daha önceden sayımlar yapılmıştı. Elimizde rakamlar vardı. Pandemi döneminde araç sayısı düşük olabilir. Ama daha önceden var olduğu için karşılaştırma imkanımız oldu. Bu sayımların gerçeğe oldukça yakın olduğu kanaatindeyim. Diğer taraftan şu söylenebilir. Ulaşım Master Planı bir bütün olarak tamamlansın, ondan sonra değerlendirelim diye yaklaşım da olabiliyor. Dün bilimsel olarak hocalarımızın ve planı yapan arkadaşlarımızın açıklamasından tatmin oldum. Bir bütün görülerek parça tahlili yapıldı. Onların da yaklaşımı şu, elde edilen verilerle ve diğer bütün bilgilerle buradaki düzenlemenin Ulaşım Master Planı’nın ana omurgasına uygun olacağı. Bu manada bir de fırsatımız var. Maraş Caddesi’nde ciddi altyapı çalışması yaptık. Şimdi üstyapısı yapılacak. Karar vermek için uygun bir zaman. Her zaman böyle anlar yakalanmayabilir. Bence Trabzon için Maraş Caddesi’ne karar vermenin tam zamanı. Bu kararı verip bir daha uzun yıllar herhangi bir düzenleme yapmaya gerek kalmadan Maraş Caddesi’nin üstyapısı, kaldırımı ve tamamen kapatılması yönünde gerekli altyapıyı halletmemiz gerekir.”

İŞ YERLERİ İLE İLGİLİ ANALİZ YAPIYORUZ
“Otoparklarla ilgili sadece otoparklar değil, o cadde üzerindeki bütün iş yerlerinin bilgilerini aldık. Onlarla ilgili de analizlerimizi yapıyoruz. Tabi bir mağduriyet oluşturmamaya çalışıyoruz. Mevcut 2 tane otopark var. O 2 otoparka zaten doğrudan geçiş imkanı verilecek. Oralar zaten küçük yerler. Çoğunluğu sabah gelip akşam giden abone olan kişiler. Çok sorun teşkil etmeyecek. Daha aşağı da olan otoparklarla ilgili arkadaşlarımız çalışıyor. Kararı verdiğimiz anda zaten bunun hayata geçmesi için bir takım başka işleri de yapmamız lazım. Taksim yokuşunda da birçok noktada da teknik düzenlemeler yapmamız gerekiyor. Önce kararımızı vereceğiz. Ondan sonra bu kararın en sağlıklı şekilde uygulanmasını sağlayacak diğer düzenlemeleri de hayata geçireceğiz.”

TÜM KESİMLERLE İSTİŞAREDE BULUNDUM
“Bu konu ile ilgili olarak kendi siyasi partim başta olmak üzere diğer siyasi parti il başkanları ve yönetimleri ile de istişarelerde bulundum. Dün Trabzon’un meslek odalarının tamamıyla bir araya geldik. Bu plan zaten katılımcı bir anlayışla hazırlanıyor. Kent konseyleri de devreye girmiş durumda. TTSO, Ticaret Borsamız ve Esnaf Odaları Birliğimizle de bu konuyu değerlendireceğiz. Eksik kalan bir dinamik varsa onu da işin içine katacağız ve kısa süre içerisinde Maraş Caddesi’nin geleceği ile ilgili karar vereceğiz. O kararı verdikten sonra da süratle hayata geçmesi için düzenlemeleri yapacağız.”

GÜNDEM MADDELERİ KABUL EDİLDİ
Başkan Zorluoğlu, açıklamalarının ardından oturum başkanlığını Meclis Başkan Vekili Atilla Ataman’a devretti. Meclis toplantısında, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan gelen 4 ve İmar ve Bayındırlık Komisyonu’ndan gelen 5 madde olmak üzere toplam 9 madde müzakere edildi. Toplantı, Meclis üyelerinin oylarına sunulan gündem maddelerinin kabul edilmesinin ardından sona erdi.

Kaynak:https://www.trabzon.bel.tr/haber-detay.aspx?id=33065

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.