Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Konya °C

İş dünyasına göre pandemi öncesi kârlılığa dönüş 2022’de olacak

İş dünyasına göre pandemi öncesi kârlılığa dönüş 2022’de olacak
REKLAM ALANI
15.03.2021
A+
A-

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY’ın (Ernst & Young) 23. Global Sermaye Güven Barometresi’ne göre; iş dünyası liderleri pandemi öncesi kârlılık seviyelerine dönüşün 2022 yılında görüleceğini düşünüyor.

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY, farklı sektörlerden üst düzey yöneticilerin ekonomik görünüme ilişkin beklenti ve yakın vadeli planlarını inceleyen ‘23. Global Sermaye Güven Barometresi’ araştırmasının sonuçlarını açıkladı. 52 ülkeden yaklaşık 2.500 orta ve büyük ölçekli şirket yöneticisinin görüşünü yansıtan araştırmanın sonuçları; iş dünyasında pandemi öncesi kârlılık seviyelerine 2022 yılında ulaşılacağına işaret ediyor. Pandemi sonrası için büyüme planları yapan yöneticiler birleşme-satın alma ve yatırım stratejilerini yeniden şekillendiriyor.

Kasım 2020 – Ocak 2021 ayları arasında gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları; finansal hizmetler, telekomünikasyon, tüketici ürünleri ve perakende, teknoloji, medya ve eğlence, yaşam bilimleri, hastane ve sağlık hizmetleri, otomotiv ve ulaşım, petrol ve gaz, enerji, madencilik ve metal, ileri imalat, gayrimenkul, konaklama ve inşaat olmak üzere farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirket yöneticilerinin görüşlerini yansıtıyor.

İş dünyası 2020’ye göre daha iyimser

Araştırmaya katılan yöneticilerin %23’ü kârlılığın pandemi öncesi seviyelere 2021 yılında geleceğini öngörürken, %44’ü pandemi öncesi kârlılık seviyelerine dönüşün 2022 yılında görüleceğini düşünüyor. Söz konusu beklentiler yöneticilerin ekonomik görünüme ilişkin geçen yıla göre daha iyimser bir duruş sergilediğini gösteriyor.

 Büyüme fırsatları için en çekici bölge Avrupa

Araştırmaya göre yöneticiler şirketleri için uluslararası büyüme planları yapıyor. Yöneticilerin %39’u Avrupa, %30’u Asya-Pasifik, %24’ü ise Amerika’nın gelecek 3 yıllık dönemde en büyük büyüme fırsatlarını sunacağını öngörüyor.

2020, yatırım planlarında değişim yılı oldu

Büyüme beklentilerini riske atabilecek faktörlere bakıldığında yöneticilerin %29’u için pandemi etkileri en büyük tehdidi oluşturmayı sürdürüyor. Değişen küresel ekonomik ortam (%19) ve iklim değişikliği (%14) de büyüme karşısındaki diğer önemli tehditler olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte yöneticilerin büyük çoğunluğu (%81), jeopolitik zorluklar dolayısıyla geçen 12 aylık dönemde stratejik yatırım planlarında değişikliğe gitmek zorunda kaldıklarını belirtiyor. Bu grupta yer alan yöneticilerin %64’ü planlanan yatırımları erteleme kararı aldıklarını, %36’sı ise tamamen sonlandırdıklarını ifade ediyor.

İş dünyası dönüşüm sonrası büyümeye odaklanıyor

EY Türkiye Strateji ve Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Özge Gürsoy Büyükavşar, araştırma sonuçlarına ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “COVİD-19 pandemisi ve beraberinde getirdiği ekonomik şok, çok sayıda şirket için varoluşsal tehditler yarattı. Buna karşın üst düzey yöneticiler dönüşüme odaklanarak stratejilerini yeniden şekillendirdiler ve geniş kapsamlı değişiklikler gerçekleştirdiler. Bu cesur hamleler, büyüme fırsatlarını yakalamaya yönelik 2021 gündemlerinin ve iyimser yaklaşımlarının temelini oluşturuyor. Şirketler, pandemi öncesi performans seviyelerini yeniden yakalamakla birlikte geleceğe dönük gerekli yatırımları gerçekleştirmeyi planlıyor.”

M&A ve yatırım yoluyla büyüme hedefleniyor

Küresel M&A faaliyetlerinde 2020 yılının ilk yarısında görülen sert düşüşün ardından, yılın ikinci yarısında toplam işlem değerinde 2,32 trilyon dolar ile rekor seviyeye ulaşılmıştı. Araştırma sonuçları M&A faaliyetlerindeki bu ivmenin gelecek dönemde devam edeceğine işaret ediyor. Yöneticilerin %59’u gelecek 12 aylık dönemde satın alma yapmayı planladıklarını ifade ederken, bu gruptaki yöneticilerin %65’i ürün portföyünü genişletmek ve yetkinlikleri geliştirmek amacıyla uluslararası alıma odaklanacaklarını belirtiyor. Finansal hizmetler, telekomünikasyon, teknoloji, otomotiv ve yaşam bilimleri M&A işlemlerinin en çok hız kazanacağı sektörleri oluşturuyor.

Kaynak: Zirve Haber Ajansı [ZHA]

REKLAM ALANI