Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Konya °C

İlham Aliyev, BM Avrupa Ekonomik Komisyonu Genel Sekreterini kabul etti

İlham Aliyev, BM Avrupa Ekonomik Komisyonu Genel Sekreterini kabul etti
REKLAM ALANI
26.11.2023
A+
A-

 

 

 

İlham Aliyev, BM Avrupa Ekonomik Komisyonu Genel Sekreterini kabul etti

2023

İlham Aliyev, BM Avrupa Ekonomik Komisyonu Genel Sekreterini kabul etti

23 Kasım’da Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, BM Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) Genel Sekreteri Tatyana Molcha’yı kabul etti.

 

 

 

Azerbaycan’ın 1993 yılında BM Avrupa Ekonomik Komisyonu’na üye olmasından bu yana ülkemizle bu kurum arasında yakın ilişkiler kurulduğunu belirten devlet başkanı, Azerbaycan’ın çevre koruma, ulaştırma, gümrük, enerji, güvenlik konularında bu Komisyonla birlikte çalıştığını kaydetti. Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin uygulanması ve diğer alanlarda da başarılı işbirliği yapmaktadır.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, BM Avrupa Ekonomik Komisyonu heyetlerinin ülkemizde Azerbaycan’ın başkanlığında düzenlenen uluslararası etkinliklere katılmasından memnuniyet duyduğunu kaydetti. Bu bağlamda devlet başkanı, BM Avrupa Ekonomik Komisyonu ve BM Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu’nun idari sekreterlerinin BM Orta Asya Ekonomileri Özel Programı (SPECA) Zirvesi’ne katılımı çağrısında bulundu. Bakü’de düzenlenen fuar, SPECA bünyesinde işbirliğine verilen önemin bir örneği olarak değerlendirildi.

 

 

 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, SPECA kurulduğunda üye ülkelerin farklı bir jeopolitik ve coğrafi ortamda bağımsızlıklarının ilk aşamasında olduklarını hatırlatarak, geçen dönemde üye ülkelerin bağımsız devletler olarak başarılı bir şekilde geliştiklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü’de SPECA Zirvesi düzenlenmesinin Azerbaycan ile Orta Asya ülkeleri arasındaki işbirliğinin kapsamlı ve dinamik gelişiminin açık bir örneği olduğunu belirterek, Azerbaycan ile bölge ülkeleri arasında siyasi alanda işbirliğinin genişlemesinin memnuniyet verici olduğunu kaydetti. Geçtiğimiz yıllarda ekonomik, ulaştırma ve diğer alanlarda. Devlet başkanı, SPECA’ya üye devletlerin yakın iş birliği sonucunda başarılı bir bölgesel model sunduklarını vurguladı. Bu aynı zamanda Azerbaycan ve Orta Asya ülkelerinin tek bir siyasi, ekonomik ve jeopolitik alanı ifade ettiğinin açık bir tezahürü, Azerbaycan’ın Orta Asya ülkeleriyle işbirliğini daha da genişletme konusundaki kararlılığının ve niyetinin bir örneğidir.

 

 

 

Davetten dolayı minnettarlığını dile getiren Tatyana Molchan, Azerbaycan’ın SPECA başkanlığını başarıyla üstlendiğini vurgulayarak, Zirve’nin ilk kez bu formatta düzenlenmesinin önemli bir başarı olduğunu söyledi.

Azerbaycan’ın başkanlığıyla bu çerçevede işbirliği imkanlarının daha büyük olduğunu kaydeden konuk, Zirvenin SPECA’nın kuruluşunun 25. yıl dönümüne denk geldiğini ve bu bağlamda kuruluşa ilişkin kararın kabul edilmesinin önemini vurguladı. SPECA’nın BM Genel Kurulu’nda sunumu.

Tatyana Molchan, SPECA’nın Zirvede BM Genel Sekreterini temsil etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bu Zirvenin, SPECA üyesi ülkeler arasında karşılıklı çıkar alanlarında işbirliğinin geliştirilmesi, önceliklerin ve aynı zamanda zorlukların tartışılması açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

 

 

 

Toplantıda ulaşım koridorları, kent-orman konsepti ve şehirlerde yeşillendirmenin arttırılması, Azerbaycan’ın dengeli ve başarılı yenilenebilir ve yeşil enerji konseptine geçişi ve ülkemizin bu yönde ortaya koyduğu girişimler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Orta Asya ülkeleriyle ulaşım imkanlarının artması, Orta Koridorun önemi, Azerbaycan’ın ülkemizde ve komşu ülkelerde ulaşım altyapısının geliştirilmesine yönelik yaptığı yatırımlar memnuniyetle kaydedildi. Bu bağlamda, BM Avrupa Ekonomik Komisyonu ile işbirliğinin genişletilmesi konuları tartışıldı.

 

 

 

Konuşmada “Sınırötesi Bağlamda Çevresel Etki Değerlendirmesi Sözleşmesi” – Espo Sözleşmesi’nin önemine değinildi, bu Sözleşmenin bölgede tanıtılmasının, bölgedeki su kütlelerinin ve nehirlerin ekolojik temizliğinin sağlanmasının önemine değinildi. özellikle madencilik sektörüyle ilgili olarak sınır bölgelerinde çalışma yaparken komşu devletlerin kaygılarının da dikkate alındığını kaydetti.

Büyük boyutlu görseller
TÜM YAZILAR
HABERLER
BELGELER
VİDEOLAR
RESİMLER

kaynak:https://president.az/az/articles/view/62309

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.