Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Konya °C

Göğüs hastalıkları alanında ülkemizin ilk bilimsel meslek kuruluşu

Göğüs hastalıkları alanında ülkemizin ilk bilimsel meslek kuruluşu
REKLAM ALANI
04.11.2021
A+
A-

Uzmanlık alanı akciğer olan binlerce hekimi 43’üncü kez bir araya getiren Solunum2021 Kongresi’nin bu yılki ana teması “su” oldu. Akciğer sağlığının her yönü ile ele alındığı Solunum2021 Dijital’de çevresel faktörlerin de üzerinde durulurken, iklim krizi ve kuraklık konusundaki tehlikeye dikkat çekildi. TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, “Sağlığımız ve geleceğimiz için doğal yaşamın devamlılığı konusunda farkındalık oluşturmalıyız” dedi.

Konuyla ilgili basın açıklamamızı değerlendirmenize sunar, sağlıklı günler dileriz.

 

*** BÜLTENİN GÖRSELLERİNE METNİN ALTINDA ULAŞABİLİRSİNİZ ***

BU YIL 43’ÜNCÜ KEZ DÜZENLENEN SOLUNUM2021’DE YÜZLERCE HEKİM GELECEĞİ KONUŞTU

Doktorlar iklim krizi ve kuraklığa dikkat çekti

Uzmanlık alanı akciğer olan binlerce hekimi 43’üncü kez bir araya getiren Solunum2021 Kongresi’nin bu yılki ana teması “su” oldu. Akciğer sağlığının her yönü ile ele alındığı Solunum2021 Dijital’de çevresel faktörlerin de üzerinde durulurken, iklim krizi ve kuraklık konusundaki tehlikeye dikkat çekildi. TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, “Sağlığımız ve geleceğimiz için doğal yaşamın devamlılığı konusunda farkındalık oluşturmalıyız” dedi.

Her yıl binlerce hekimi buluşturan Solunum Kongresi, pandemi nedeniyle bu yıl yine dijital olarak düzenlendi. Ülkemizin alanında en köklü derneği olan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) tarafından düzenlenen Solunum2021 Dijital’in teması bu yıl “Su” olarak seçildi. Mavi Salon ve her birinin ayrı anlamları olan balık simgelerinin yer aldığı kongrede, akciğer sağlığı her yönü ile ele alınırken çevresel faktörlerin de önemi vurgulandı.

Göğüs hastalıkları alanında dünyadan ve Türkiye’den yüzlerce hekimi 29 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında dijital ortamda bir araya getiren Solunum2021, bilimsel programı kadar güncel konulara olan duyarlılığı ile de dikkat çekti. İklim krizi ve kuraklık konusunda özel oturumların ve bilgilendirmelerin yapıldığı kongre ile bir farkındalık oluşturmak istediklerini belirten TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, şu bilgileri verdi: “Bazı sorunlara bugünden çözüm aranmazsa sağlığımız ve hepsinden önemlisi çocuklarımızın geleceği tehlikede. Solunum2021 Dijital Kongre’de su teması çerçevesinde iklim krizinin yarattığı yıkıcı çevresel etkiler konusunda farkındalık yaratmaya ve özellikle de kuraklık tehdidine dikkat çekmeye çalıştık. Uzmanlık alanı akciğer olan hekimler olarak sağlık konusunu; temiz hava solumaktan zehirsiz beslenmeye, temiz su kaynaklarına erişimden doğal yaşamın devamlılığına bir bütün olarak ele alıyoruz. İklim krizi, çevre kirliliği ve kuraklığın ajandamızın en önemli gündem maddesi olması gerekiyor. Akciğer sağlığı hekimleri olarak doğal yaşamın devamlılığı konusunu çok önemsiyoruz. Bu konu ajandamızın en önemli maddelerinden biri olmalı ve hep birlikte mücadele etmeliyiz.”

KURAKLIK, KITLIK VE SALGIN RİSKİ

Solunum2021 Kongre Başkanı Prof. Dr. Aydın Yılmaz da şu değerlendirmeyi yaptı: “Kongremizde Türkiye’yi ve dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisi sırasında önemi daha iyi anlaşılan akciğer sağlığı konusu tüm boyutlarıyla tartışılırken, bilim felsefesinden yapay zekaya, 3D yazıcılardan translasyonel tıp ve yüksek teknoloji gibi alanımızdaki yenilikleri odak noktamıza aldık. Ancak biz hekimleri çok yakından ilgilendiren tehditleri de gündemimizin en ön sırasına taşıdık. Çünkü bugünden önlemler alınmazsa önümüzdeki çağ, kuraklık, kıtlık ve salgın hastalıklar açısından büyük risk taşıyor. Bu nedenle TÜSAD olarak bu konuyu gündemde tutmaya ve hem üyelerimizi hem de toplumu bilgilendirmeye devam edeceğiz.”

STK’LARLA FARKINDALIK İŞ BİRLİKLERİ

“Su” teması ve iklim krizi vurgusu ile düzenlenen kongre kapsamında Ege Orman Vakfı iş birliği ile gerçekleşen İklim Krizi Sergisi düzenlendi. Kogre katılımcıları site üzerinden su ayak izlerini hesaplarken, aynı zamanda bilinçli su tüketimi için dikkat etmeleri gereken hususlar konusunda da bilgi edindi. Sergide ayrıca, sağlıklı beslenme konusuna da dikkat çekildi. Pestisitlerin zararları konusunda farkındalık yaratmak ve Türkiye’deki pestisit kullanımını azaltmak için Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından yürütülen ve TÜSAD’ın destekçileri arasında yer aldığı “Zehirsiz Sofralar” projesiyle ilgili detaylar da katılımcılarla paylaşıldı. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV) biyolojik çeşitlilik konusundaki çalışmalarına da yer verilen İklim Krizi Sergisi’nde konunun bir bütün olarak ele alınması gerektiği vurgulandı.

AÇILIŞI İLBER ORTAYLI VE SUNAY AKIN YAPTI

Solunum2021, güçlü bir bilimsel programın yanı sıra katılımcılarına güncel bir sosyal program da sundu. Kongrenin açılışı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Özel Oturumu’nda tarihçi-yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı ve araştırmacı yazar Sunay Akın’ı buluşturan özel söyleşi ile yapılırken, dinleyiciler Cumhuriyet’in tarihten bugüne yolculuğunu, Kurtuluş mücadelesini, Atatürk devrimlerini ve Cumhuriyet’in edebiyat ve kültürel yaşamdaki yansımalarıyla ilgili en özel anekdotları dinleme imkânı buldu.

USTA TİYATROCU FERHAN ŞENSOY ANILDI

Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden tiyatro sanatçısı Ferhan Şensoy, Solunum2021’de bir kez daha anıldı. Şensoy’un 1987’den vefatına kadar aralıksız oynadığı ve Türkiye’nin gündemini kendi penceresinden mizahla ele aldığı efsane oyunu “Ferhangi Şeyler”, 2015’te Bostancı Gösteri Merkezi’nde sahnelenen tarihi 2000’inci oyunuyla bu kez solunum hekimlerinin karşısına çıktı.

 

TÜSAD HAKKINDA

Göğüs hastalıkları alanında ülkemizin ilk bilimsel meslek kuruluşu olarak 22 Haziran 1970 yılında İstanbul’da kurulan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), halen Türkiye genelindeki 4.500’ün üzerindeki üyeleri ile “halkın akciğer sağlığını korumak” amacı doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Toplumsal ve mesleki eğitimi, araştırmaları destekleyerek halk sağlığının korunmasına yönelik faaliyetler yürüten TÜSAD, “Tükenmeyen bir nefesle” sloganı ile 50 yıllık geçmişinde 42 ulusal kongre, sayısız bilimsel toplantı, sempozyum, iki dünya kongresi ile bilinçlendirme ve farkındalık projelerine imza attı.

 

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.