Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Konya °C

Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov’un Macaristan diplomatik misyon başkanları konferansında yaptığı konuşmaya ilişkin basın açıklaması

Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov’un Macaristan diplomatik misyon başkanları konferansında yaptığı konuşmaya ilişkin basın açıklaması
REKLAM ALANI
05.09.2023
A+
A-

 

 

 

 

No: 460/23, Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov’un Macaristan diplomatik misyon başkanları konferansında yaptığı konuşmaya ilişkin basın açıklaması

 

 

 

Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, 4 Eylül’de Macaristan’a yaptığı resmi ziyaret çerçevesinde Macaristan’ın diplomatik misyon başkanlarının yıllık konferansında konuşma yaparak soruları yanıtladı.

 

 

 

Geçtiğimiz yıl diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 30’uncu yıl dönümünü kutlayan Bakan Ceyhun Bayramov, bugün güçlü dostluğa, ortak değer ve çıkarların yanı sıra çok yönlü işbirliğine dayanan Azerbaycan-Macaristan ilişkilerinin hızla geliştiğini ve çok boyutlu stratejik ortaklık düzeyine ulaşmış ve birçok açıdan örnek teşkil etmektedir. Ziyaret çerçevesinde Azerbaycan-Macaristan Stratejik Diyalogunun ilk toplantısının gerçekleştirileceğini memnuniyetle kaydetti.

 

 

 

Üst düzey siyasi diyaloğun ekonomik işbirliğimizin geliştirilmesi için olumlu bir temel oluşturduğunu, Ekonomik İşbirliği Karma Komisyonu’nun düzenli toplantılarının ekonomi alanlarındaki işbirliğinin daha da genişletilmesi açısından büyük önem taşıdığını söyledi. enerji, ticaret ve yatırımlar. Birçok Macar firmasının ülkemizdeki aktif faaliyetini takdir eden Bakan Ceyhun Bayramov, turizm, ilaç vb. diğer sektörlerde de işbirliğinin önemini vurguladı. Bu alanlarda ikili ekonomik ilişkilerimizin genişletildiğine dikkat çekti.

 

Azerbaycan’ın bölgesel ölçekte işbirlikçi ilişkilerin güçlendirilmesine büyük önem verdiği, bu bağlamda ülkemizin Avrupa Birliği (AB) ile birlikte diğer platformlarla siyasi işbirliği de dahil olmak üzere karşılıklı çıkarları ilgilendiren konularda diyalog yürüttüğü belirtildi. bölgesel güvenlik, enerji ortaklığının yanı sıra bağlantı ve sektör sorunları. Macaristan’ın 2024 yılının ikinci yarısındaki AB Konseyi başkanlığı sırasında, Azerbaycan ile AB arasındaki Stratejik Ortaklık Anlaşması taslağı müzakereleri de dahil olmak üzere Azerbaycan-AB işbirliğine değerli katkılarda bulunacağına dair güven ifade edildi.

 

Bakan ayrıca, Ukrayna’daki savaş sonrası bölgesel jeopolitik durum karşısında, Orta Asya’dan Hazar Denizi’ne ve oradan da ülkemize uzanan ulaşım yollarının öneminden bahsetti ve ülkemizin ulaşım altyapısının çeşitlendirilmesinin ve modernleştirilmesinin önemini vurguladı. . Ülkemizin ulaştırma altyapısına yoğun yatırım yaptığını, uygun fiyatlı ve güvenli bir geçiş yolu olan Orta Koridor – Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Rotası da dahil olmak üzere Avrupa ile Asya arasındaki ticaret ve lojistiği güçlendirmek için bir dizi ulaştırma altyapısı projesinin önemini kaydetti. alternatif. Bu bağlamda Orta Koridor içindeki bağlantıların daha da iyi hale getirilmesi potansiyeline sahip olan Zengezur koridorunun önemine değinildi.

 

 

 

Konferans katılımcılarına Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırganlığı, Vatanseverlik Savaşı ve normalleşme gündemi hakkında bilgi verildi. Bakan, Ermenistan’ın Azerbaycan’ın egemen topraklarındaki yükümlülüklerine aykırı olan ve devletlerarası normalleşmenin önündeki temel engel olan yasadışı askeri varlığının devam etmesinden, mayın tehdidi de dahil olmak üzere sürekli askeri provokasyonlardan, iç işlerimize sürekli müdahaleden, içişlerimize engel olmasından endişe duymaktadır. Azerbaycan’ın merkezi yetkilileri ile Ermeni asıllı yerel halk arasındaki diyalogda, uluslararası düzeyde yürütülen geniş çaplı karalama kampanyasına değinildi. Macaristan’ın hem çatışma sırasında hem de sonrasında Azerbaycan’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği destek büyük beğeni topladı.

 

 

Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde yaşayan Ermeni asıllı vatandaşlarını siyasi, sosyal ve ekonomik alanına entegre etme kararlılığında olduğu, çatışma sonrası dönemde benzeri görülmemiş restorasyon ve imar çalışmalarına başladığı ifade edilerek, bu bağlamda, Macarların işgalden kurtarılan toprakların restorasyonu ve yeniden inşası sürecinde Azerbaycan’a destek vermeye hazır oldukları ifade edilerek dostlara şükran ifadeleri sunuldu.

 

 

Paylaş
BÜTÜN HABERLER

kaynak:https://mfa.gov.az/az/news/no46023

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.