Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Konya °C

Devlet başkanı Kızılorda bölgesindeki önemli tesislerin projeleriyle tanıştı

Devlet başkanı Kızılorda bölgesindeki önemli tesislerin projeleriyle tanıştı
REKLAM ALANI
12.10.2023
A+
A-

 

 

 

Olaylar

İş gezileri

Devlet başkanı Kızılorda bölgesindeki önemli tesislerin projeleriyle tanıştı

2023

Kızılorda

Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev’e, Korkyt Ata Havalimanı’nda yeni yolcu terminalinin inşası hakkında bilgi verildi.

 

 

 

Bölge lideri Nurlybek Nalibaev’in bildirdiğine göre terminal, masrafları özel bir sponsor tarafından inşa edilecek ve daha sonra devlet mülkiyetine devredilecek. Projenin maliyeti 20 milyar tenge. Bunlardan 15,7 milyar tenge sponsor tarafından tahsis edildi. Dış mühendislik ve iletişim altyapısının inşası için yerel bütçeden 4,3 milyar tenge tahsis edildi.

 

 

 

Uluslararası standartlara uygun havalimanında yolculara hizmet verebilmek için tüm koşullar oluşturulacak. Yeni terminal gelecek yıl hizmete girecek. Tesisin devreye alınmasıyla hava limanı saatte 250 kişiye hizmet verebilecek. Çeşitli destinasyonlara sefer sayısı artacak.

 

 

 

Bununla birlikte bölge akim, Kızılorda’da bu yılın sonunda modern bir otobüs terminalinin inşa edileceğini ve tren istasyonunda da büyük bir revizyonun sürdüğünü kaydetti.

 

Devlet başkanına Kızılorda – Zhezkazgan otoyolunun inşaatının ilerleyişi hakkında bilgi verildi. Bugüne kadar Kızılorda bölgesi topraklarından geçen 216 kilometrelik güzergahın 104 kilometresi tamamlandı.

 

 

 

 

Cumhurbaşkanına ayrıca, Batı Avrupa – Batı Çin uluslararası karayolunun Kızılorda şehrinden Aktobe bölgesi sınırına kadar olan kısmının (566 km) dört şeritli trafikle kategori I’e aktarılmasının planlandığı bilgisi verildi. İlgili tasarım ve tahmin belgelerinin geliştirilmesine gelecek yıl başlanacak.

Kassym-Jomart Tokayev, mevcut yolun çok dar olduğunu, bu nedenle genişletme çalışmalarının bir an önce başlaması gerektiğini kaydetti. Başkan, Başbakan Birinci Yardımcısı Roman Sklyar’a konuyu kontrol altına alması talimatını verdi.

 

 

 

Daha sonra Cumhurbaşkanına Kızılorda şehrinde yeni bir termik santral projesi sunuldu.

Geçen yıl Enerji Bakanlığı, Türk şirketi Aksa Enerji Üretim A.Ş. ile bölgesel merkezde yeni bir kombine çevrim tesisinin inşası konusunda bir anlaşma imzaladı. Yabancı yatırımla inşa edilen yeni termik santralin kapasitesi 240 MW elektrik ve saatte 277 Gcal termal enerji olacak. Projenin planlanan maliyeti 215 milyar tenge.

 

 

 

Bölge akimine göre inşaat hazırlıkları tüm hızıyla sürüyor. Kombine ısı ve enerji santrali 2025 yılı sonunda devreye alınacaktır. Bölgede yaşayanların ısınma ve elektrik ihtiyaçlarının tamamını karşılayacak, fazlasını da diğer bölgelere sağlayacak.

Mevcut termik santral 1964 yılında inşa edilmiş olup, ana ve yardımcı ekipmanlarındaki aşınma ve yıpranma oranı %90’a ulaşmıştır. Ayrıca toplam uzunluğu 207,7 kilometre olan şehrin ısıtma şebekelerinin neredeyse yarısının modernizasyona ihtiyacı var.

 

 

 

Projeyi tanıyan Kassym-Jomart Tokayev, projenin ülkenin enerji güvenliğinin güçlendirilmesi açısından önemine dikkat çekti. Hükümete ve Akimat’a termik santralin belirlenen süre içinde işletmeye alınması talimatını verdi.

 

Kızılorda bölgesi milletvekili Akim, Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın Baykonur kompleksindeki özel temsilcisi Kairat Nurtai, Baykonur şehrindeki durum hakkında Devlet Başkanına bilgi verdi. Kassym-Jomart Tokayev’in de vurguladığı gibi, yerleşimin sosyo-ekonomik gelişiminin sağlanması için Rus tarafıyla yakın işbirliği yapılması gerekiyor.

 

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/glava-gosudarstva-oznakomilsya-s-proektami-vazhnyh-obektov-kyzylordinskoy-oblasti-1092913

 

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.