Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Konya °C

Devlet başkanı Jambıl bölgesi akimini Erbol Karaşukeev’i kabul etti

Devlet başkanı Jambıl bölgesi akimini Erbol Karaşukeev’i kabul etti
REKLAM ALANI
24.01.2024
A+
A-

 

 

Olaylar

Akorda

Devlet başkanı Jambıl bölgesi akimini Erbol Karaşukeev’i kabul etti

2024

 

 

 

Cumhurbaşkanı, Jambyl bölgesi akiminden bölgenin 2023 sosyo-ekonomik kalkınmasına ilişkin bir rapor dinledi.

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev’e geçen yılın sonunda temel makroekonomik göstergelerde olumlu bir eğilim olduğu bilgisi verildi. Özellikle sabit kıymet yatırımları yüzde 17,3 artarak 517,2 milyar tenge olarak gerçekleşti. Ulaştırmada %5,2, inşaatta %18,7, iletişimde %7,2, konut işletmeye almada %4,7 artış yaşandı.

 

 

 

Erbol Karaşukeev’e göre 2023 yılında 75 milyar tenge değerinde 13 yeni üretim tesisi hizmete açıldı. Bu yıl değeri 180 milyar tengeyi aşan 28 projenin daha hayata geçirilmesi bekleniyor. Genel olarak projelerin yatırım havuzunda bugün 2,3 trilyon tenge değerinde 69 üretim tesisi yer alıyor ve bunların hayata geçirilmesi 5,5 bin kişiye istihdam sağlayacak.

 

 

 

Cumhurbaşkanına, küçük ve orta ölçekli işletmelerin 864,9 milyar tenge değerinde mal ürettiği, çalışan sayısının ise yüzde 18,5 arttığı bilgisi verildi.

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev’e ayrıca bölgenin tarımsal-endüstriyel kompleksinin gelişimi hakkında bilgi verildi. Bölgede su yönetim tesislerinin inşası ve modernizasyonuna yönelik çalışmalar devam ediyor. “Auyl Amanaty” programı çerçevesinde, su tasarrufu teknolojileri ve balıkçılığın geliştirilmesine yönelik projeler bu yıl ek olarak finanse edilecek.

 

 

 

Akim’e göre, 2023 yılında 7 eğitim kurumunun hizmete girmesi, ilave 2.030 öğrenci kontenjanı yaratılmasını mümkün kıldı. Bu yıl 13.380 yer için tasarlanan 29 eğitim tesisinin inşaatına başlanacak ve bunlardan 12’si ulusal “Konforlu Okul” projesi kapsamında inşa edilecek. Ayrıca Taraz’da bölgesel onkoloji kliniği ve Shu bölgesinde çocuklara yönelik rehabilitasyon merkezi de dahil olmak üzere 19 sağlık tesisi hizmete açıldı.

 

 

 

Toplantının sonunda Kassym-Jomart Tokayev, bölge akimine bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasının daha da ilerletilmesi ve bölge sakinlerinin gelirlerinin artmasının sağlanması konusunda bir dizi talimat verdi.

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/glava-gosudarstva-prinyal-akima-zhambylskoy-oblasti-erbola-karashukeeva-2205514

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.