Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Konya °C

Cumhurbaşkanı Tatar, New York’a hareket etti

Cumhurbaşkanı Tatar, New York’a hareket etti
MOBİL REKLAM ALANI
19.09.2021
A+
A-

Cumhurbaşkanı Tatar, New York’a hareket etti: “EGEMENLİĞİMİZ TANINMADAN RESMİ MÜZAKERE SÜRECİNE GEÇMEYİZ”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Egemen eşitliğimiz, uluslararası eşit statümüz tanınmazsa asla resmi bir müzakere sürecine geçmeyiz. Bu net bir duruştur, bu duruştan hiçbir güç bize geri adım attıramaz. Bu ulusal milli bir meseledir” dedi. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, New York’a gitmek üzere KKTC’den ayrıldı.
54
Shares
facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing button

 

Cumhurbaşkanı Tatar, İstanbul üzerinden New York’a hareketinden önce Ercan Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Tatar’a, basın toplantısında, ABD temaslarında da eşlik edecek olan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Özel Temsilci Ergün Olgun ile Müzakere Heyeti Üyesi Osman Ertuğ eşlik etti.
Cumhurbaşkanı Tatar’ı, Ercan’dan Meclis Başkanı Önder Sennaroğlu, Başbakan Yardımcısı Erhan Arıklı, GKK yardımcısı Albay Kadir Bayraklı ve diğer yetkililer uğurladı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, heyeti ile birlikte New York’a hareketinden önce düzenlediği basın toplantısında, New York’a BM Genel Sekreteri’nin daveti üzerine temaslarda bulunmak amacıyla gideceğini, burada ikili temaslarda da bulunacağını söyledi.

“İKİ BAĞIMSIZ EGEMEN DEVLETİN İŞBİRLİĞİNDE BİR ANTLAŞMA…”

Cumhurbaşkanı Tatar, BM Genel Sekreteri ve diğer yapacakları görüşmelerde, ortaya koydukları 6 maddelik önerinin arkasında duracaklarını, yeni siyaseti ve Kıbrıs’ta artık yan yana yaşayan iki ayrı egemen bağımsız devletin iş birliğinde anlaşma olabileceğini aktaracaklarını kaydetti.

“RUMLARIN AB ÜYELİĞİ MESELEYİ DAHA DA KARMAŞIK HALE GETİRDİ”
Kıbrıs’ta Federal anlayışla bir çözüm bulunamadığını, bunu tüm tarafların gördüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, yeni siyaset yeni fikirler ortaya konduğunu, iki devletli çözümü gündeme getirdiklerini ancak ortak bir zemin bulunamadığını kaydetti.
Federal çözüm siyasetini çoktan geride bıraktıklarını, Kıbrıs’ın eski Kıbrıs bu coğrafyanın eski coğrafya olmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs ve bölgede bambaşka bir ortam olduğunu, 1963’te Kıbrıslı Türklerin silah zoruyla ortaklık cumhuriyetinden atıldığını, uzun ve haksız süreçler sonunda Rum devletinin, Kıbrıs Türk halkının referandumda “evet” demesine rağmen AB’ye alınmasının meseleyi daha da karmaşık hale getirdiğini kaydetti.

Meselenin özünün bu olduğunu, BM’de ve diğer yetkililerle yapacakları görüşmelerde bunları anlatacaklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs’ta iki ayrı devlet iki ayrı halk vardır” dedi.

“YENİ SİYASETİ GERÇEKLERİYLE ANLATACAĞIZ”
Cumhurbaşkanı Tatar, kendi kendini yöneten geleceğini tayin eden Kıbrıs Türk halkının ortaya koyduğu yeni siyaseti gerekçeleriyle anlatacaklarını, Federal temelde çoğunluğun azınlığı yöneteceği, Türkiye ile bağların koparılacağı bir sürece girmeyeceklerini vurguladı.
Önemli olan Kıbrıs Türk halkının hakkı, çıkarı, varoluşu olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, pandemi döneminin günlük meseleler olduğunu, bunu aşacaklarını, Doğu Akdeniz’de TC ile birlikte daha güzel günlere ulaşacaklarını söyledi.

New York’tan sürekli bilgi akışı sağlayacaklarını ifade eden Tatar, 20 Eylül’de New York’ta Türk evinin açılışı olacağını, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yapacağını, kendilerinin de orada olacağını kaydetti. Cumhurbaşkanı Tatar, Türk Evi’nde KKTC’ye de bir kat tahsis edildiğini söyledi.

ÜÇLÜ GÖRÜŞME… “RESMİ DAVET GELİRSE DEĞERLENDİRİRİZ”
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, üçlü görüşme konusunda sorulan bir soruya, “planlanan veya resmi davet olan bir durum olmadığını ama diyalogdan kaçmadığını” söyledi.
Cumhurbaşkanı Tatar, BM Genel Sekreteri daveti üzerine orada olacaklarını, esas olanın bu görüşme olduğunu, üçlü görüşme ile ilgili resmi davet gelirse değerlendireceklerini, bunu abartmaya gerek olmadığını söyledi.

Kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-tatar-new-yorka-hareket-etti-egemenligimiz-taninmadan-resmi-muzakere-8835

 

MOBİL REKLAM ALANI