Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Konya °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zonguldak Uzun Mehmet Camii’nin açılışını gerçekleştirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zonguldak Uzun Mehmet Camii’nin açılışını gerçekleştirdi
REKLAM ALANI
05.06.2021
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zonguldak’taki programı kapsamında, Cuma namazını kıldığı Uzun Mehmet Camii’nin açılışını gerçekleştirdi.

Uzun Mehmet Camii’nin Zonguldak, ülke ve İslam dünyası için hayırlara vesile olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, camiyi inşa eden ve banisi olan Hasan Gürsoy’a da teşekkür etti ve inşasında emeği geçen mimarından işçisine kadar herkese şükranlarını sunduğunu belirtti.

“Şehirlerimize kazandırdığımız her bir caminin, ülkemizin ve milletimizin geleceği için vatan topraklarına dikilen birer manevi muhafız olduğuna inanıyorum” sözleriyle konuşmasını sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz bu toprakları kanımızı dökerek, üzerine inşa ettiğimiz istiklalimizin camilerimizden ezanlarını eksik etmeyerek, semalarında bayrağımızı dalgalandırarak vatanımız kıldık. Fetih mirası olan Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması, işte bu bakımdan önemli ve anlamlıdır” dedi.

İstanbul Büyük Çamlıca’da Anadolu yakasından boğazı selamlayan bir abide olarak inşa ettikleri caminin, çağın mührü olarak nesiller boyunca Türk Milleti’ni gururlandıracağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içinde inşa edilen Millet Camii ile Ulus’ta ibadete açılan Melike Sultan Camii’nin de, Ankara’da aynı misyonu yerine getiren abide eserlerden olduğunu ifade etti.

“Geçtiğimiz hafta Taksim’de açılışını yaptığımız camimiz de, İstanbul’un bu tarihî bölgesinde medeniyetimizin mührü olarak şehrimize hizmet verecektir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “İşte bugün burada, Uzun Mehmet Camiini de aynı duygularla hizmete açıyoruz. Yaklaşık 12 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen, park ve yeşil alanlarıyla 34 bin metrekarelik bir alana yayılan bu eser, kapalı alanında 6 bin, açık alanında 7 bin 500 kişilik namaz kılma kapasitesine sahiptir. Yüksekliği 71 metreyi bulan minareleri, 22 kubbesi, sedef işlemeli kapısı, çinileri, hatları, her bir santimi özenle işlenmiş iç ve dış yapısıyla özel bir eser olan Uzun Mehmet Camiinin mihrap cephesindeki Ya Allah hattı da, şehre ve adına yakışır şekilde kömürle yazılmıştır.”

İki asır önce sahilinde sadece tahta iskelesi bulunan bir koydan bugünkü Zonguldak’a uzanan süreçte, kömürün nasıl önemli bir role sahip olduğunu en iyi Zonguldak insanının bildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet döneminde vilayet statüsüne yükseltilen Zonguldak’ın, emeğin ve üretimin şehri olarak milletin gönlündeki mümtaz yerini aldığını belirterek, bir kez daha asırlardır vatanları için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlere Cenab-ı Allah’tan rahmet diledi.

“MİLLETİMİZİN HER MÜCADELEDEN ZAFERLE ÇIKMASINI SAĞLAYAN GÜCÜNÜN GERİSİNDE, BİRLİĞİ, BERABERLİĞİ VARDIR”

Milletin asırlardır bükülemeyen bileğinin, her mücadeleden zaferle çıkmasını sağlayan gücünün gerisinde, birliği, beraberliği, uhuvveti konusundaki kararlılığı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini devamında şöyle konuştu: “Malazgirt Zaferi’nden 15 Temmuz’a kadar geçen bin yıla yakın süreçte, çağlar değişse de, milletimize karşı duyulan husumetin derinliği ve kullanılan araçların kirliliği hiç değişmiyor. Şehadetleri dinin temeli olan ezanlardan rahatsızlık duyanlar, rengini şehitlerimizin kanından alan bayrağımıza tahammül edemeyenler, binlerce yıllık devlet geleneğimizle başa çıkamayanlar, milletimizin birliğine, beraberliğine saldırmaya başladı. Bunun için cem olduğumuz, yani kardeşliğimizi pekiştirdiğimiz yerler olan camilerimizi dahi hedef almaktan çekinmiyorlar.”

FETÖ’den PKK’ya kadar Türkiye düşmanlarının kullandığı ne kadar terör örgütü varsa, önce camilere, milletin dinine, diyanetine, inancına saldırdığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aynı yolu takip eden kimi çevrelerin yine camilerimiz ve milletimizin inancı üzerinden ülkemize operasyon çekmeye çalıştıklarını görüyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bölgemizdeki pek çok ülkeyi icat ettikleri, besleyip büyüttükleri sapkın akımlar üzerinden yıkımlara, acılara, kan ve gözyaşına boğanlar, aynı oyunu Türkiye üzerinde oynamak için de çok uğraştılar. Dualarından ‘din-ü devlet’i ve ‘mülk-ü millet’i eksik etmeyen milletimiz, hamdolsun, bu fitnelerin hiçbirine geçit vermemiş, hepsini de bünyesinden söküp atmıştır. İşte bunun için camilerimize, orada okunan ezanın ruhundaki çağrıya, kıraat ettiğimiz Kur’an-ı Kerim’in bize gösterdiği istikamete, kıldığımız namazların ifade ettiği kardeşliğimize sıkı sıkıya sahip çıkmalıyız. Peygamber Efendimizin yaptığı gibi, Allah’ın rızası dışında hiçbir ölçü tanımadan, kendimiz ve tüm milletimiz için en iyisini, en hayırlısını, en doğrusunu isteyerek birbirimize sıkı sıkıya sarılmalıyız.”

“TÜRKİYE, HEDEFLERİNE DOĞRU YÜRÜMEYE DEVAM EDECEK”

“İstiklalimize göz dikenleri nasıl pişman ettiysek, aşımıza, işimize, ekmeğimize, huzurumuza kast edenleri de aynı şekilde hüsrana uğratmak boynumuzun borcudur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zonguldaklılara seslenerek, 2023, 2053 ve 2071 hazır olup olmadıklarını sordu, birlik ve beraberlik çağrısı yaptı.

“Camilerimiz, bin yıldır olduğu gibi bugün de, işte bu mücadelenin manevi kaleleri, en güçlü dayanışma merkezleri olarak milletimizin hizmetinde olmayı sürdürecektir” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, gücü ve sorumluluğu sadece kendi sınırlarından ibaret olmayan bir büyük ülke olarak, maziden atiye kurduğu köprüyü tahkim ederek hedeflerimize doğru yürümeye devam edecek” dedi.

Zonguldaklılara inandığını belirterek, geç televizyon programında duyurduğu gibi bir sonraki programda bir müjde paylaşacaklarını, Zonguldak’ın müjdeler şehri olacağını ifade etti. Uzun Mehmet Camii’ni inşa ederek ülkeye istiklalin timsali yeni bir eser daha kazandıran Hasan Gürsoy’u bir kez daha tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın duasının ardından beraberinde heyetle birlikte camiinin açılışını gerçekleştirdi.

Kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/128143/cumhurbaskani-erdogan-zonguldak-uzun-mehmet-camii-nin-acilisini-gerceklestirdi

REKLAM ALANI