Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Konya °C

Birleşik Rusya’nın desteğiyle NPO kurucularının bileşimini değiştiren bir yasa kabul edildi

Birleşik Rusya’nın desteğiyle NPO kurucularının bileşimini değiştiren bir yasa kabul edildi
REKLAM ALANI
18.12.2023
A+
A-

Birleşik Rusya’nın desteğiyle NPO kurucularının bileşimini değiştiren bir yasa kabul edildi

2023,

Devlet Duması bunu üçüncü okumada onayladı
Belgeye göre, bazı durumlarda bireyleri ve tüzel kişileri dava açılmadan fonların ve özerk kar amacı gütmeyen kuruluşların (ANO) kurucuları listesinden çıkarmak mümkün. Hariç tutmanın temeli şu şekilde olacaktır: fiziksel bir kurucu durumunda – örneğin ölümü, yetersiz olarak tanınması, kayıp olması; tüzel kişilik durumunda – tasfiye veya Birleşik Devlet Tüzel Kişiler Sicilinden çıkarılma nedeniyle faaliyetlerin sona ermesi.

“Kar ​​amacı gütmeyen sektör bu yasayı gerçekten sabırsızlıkla bekliyordu çünkü bir kurucuyu mahkemeler aracılığıyla bir kar amacı gütmeyen kuruluştan çıkarmak çok karmaşık ve uzun bir süreç. Kar amacı gütmeyen kuruluşlar için bu hem mali hem de zamansal bir maliyettir. Kâr amacı gütmeyen sektörün farklı bölgelerden temsilcileri bu taleple bize ulaştı. Ayrıca bu sorun nedeniyle bazı kuruluşların çalışmaları da engellendi; iletişim kaybı veya kurucunun ölümü nedeniyle tek bir karar bile alınamadı” dedi tasarıyı hazırlayanlardan biri olan başkan yardımcısı Devlet Duması Sivil Toplumun Geliştirilmesi KomitesiOlga Zanko.

Tasarıya göre, NPO’ların kurucuları hakkındaki bilgiler Birleşik Devlet Tüzel Kişiler Siciline iade edildi. Bu veriler önemlidir çünkü hem karşı tarafın doğrulanması aşamasında (davalara katılım, diğer kuruluşlarla bağlantı) hem de NPO’nun, örneğin çıkar çatışmasının olmaması gibi kurucular için yasal gerekliliklere uygunluğunu izlemek için gerekliydi.

Ayrıca belge, Rusya topraklarında faaliyetleri istenmeyen olarak kabul edilen yabancı ve uluslararası sivil toplum kuruluşları listesinde yer alan bir kişinin bir NPO’nun kurucusu, üyesi veya katılımcısı olma yasağını da getiriyor. Bu liste Rusya Adalet Bakanlığı tarafından tutulmaktadır.

“Tasarı, kurucuların bir NPO ile temasını ve onun daha sonraki faaliyetlerine olan ilgilerini kaybetmeleri durumunda sorunu çözmek için tasarlandı. Üzerinde çalıştığımız süreçte 2. ve 3. okumalar için 10’dan fazla değişiklik hazırladık. Örneğin, yasa tasarısı daha önce dini kuruluşların kurucularına bu tür kuruluşlardan serbestçe çekilme hakkı sağlıyordu. Ancak Moskova Patrikhanesi’nin hukuk departmanıyla görüştükten sonra, kuruculardan serbestçe çekilmenin dini kuruluşların bölünmesine veya tasfiyesine yol açabileceği gerekçesiyle bu hükümden vazgeçmeye karar verdik” diye ekledi.

Olga Zanko, tasarının ilk okuma versiyonunda, tek kurucunun fon ve ANO bileşiminden çıkarılmasına ilişkin bir yasağın getirildiğini, ancak onu değiştirme mekanizmasının çözülmediğini hatırlattı.

“Tek kurucunun değiştirilmesi yalnızca ANO’yu ilgilendiriyor ve örneğin yetersiz olduğu ilan edilirse gerekli olacak. Artık ANO’da böyle bir kurucu kaldıysa, 3 ay içinde yönetim organlarında yer alan kişilerden biri Birleşik Devlet Tüzel Kişiler Sicilindeki bilgileri değiştirmek için başvuruda bulunabilir ve kurucu olabilir. Bu süre içerisinde kimse başvuruda bulunmazsa örgüt tasfiye edilecektir” diye açıkladı vekil.

Tasarının, Başkan Vladimir Putin’in talimatları ve partinin halk programının uygulanması doğrultusunda Adalet Bakanlığı ile birlikte bir grup Birleşik Rusya milletvekili tarafından hazırlandığını hatırlatalım.

Hoparlör
Zanko Olga Nikolaevna
Zanko Olga Nikolaevna
Rusya Federasyonu Federal Meclisi Devlet Duma Komitesi’nin sivil toplumun gelişimi, kamu ve dini derneklerin sorunları konusunda Başkan Vekili, Tüm Rusya halk hareketi “ZAFER GÖNÜLLÜLERİ” Merkez Karargahı Başkanı, Rusya Federasyonu Başkanı “Birleşik Rusya” Destekçileri Merkez Konseyi
#Zanko
#NPO
#fatura
#Devlet Duması
#bölgeler
Kamu resepsiyonu
Bir istek oluştur

kaynak:https://er.ru/activity/news/pri-podderzhke-edinoj-rossii-prinyat-zakon-ob-izmenenii-sostava-uchreditelej-nko

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.