Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Konya °C

BAKAN KURUM YANGIN BÖLGESİNDE HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ

BAKAN KURUM YANGIN BÖLGESİNDE HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ
REKLAM ALANI
06.08.2021
A+
A-

BAKAN KURUM YANGIN BÖLGESİNDE HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte Antalya’daki yangın bölgelerinde incelemelerde bulundu.

Bakan Kurum, Manavgat ilçesi Kızıldağ Mahallesi’nde yanan evlerin olduğu bölgede hasar tespit çalışmalarını yerinde inceledi.

Bakan Kurum ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Gündoğmuş ilçesine bağlı Senir Mahallesine geçerek, yangın söndürme çalışmalarına katılan itfaiye ekipleriyle bir araya geldi, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Eşyası yanan vatandaşlara 50 bin liraya kadar eşya yardımı vereceklerini dile getiren Kurum, şöyle konuştu:

“Şu an tespitlerimizi yapıyoruz. Eşya yardımlarına ilişkin ilk ödemelerimiz de başladı. Az hasarlı binalarımız için de vatandaşlarımızın evlerini daha rahat tadilat yaptırabilmeleri için gereken desteği vereceğiz. Yine tüm bahçelerimizin, tarlalarımızın, ölen hayvanlarımızın tespitlerine ilişkin çalışmalarımız devam ediyor. Bedeli birebir neyse karşılayacağız. Yanan evlerimize ilişkin de deposu varsa depo, ahırı varsa ahırı olacak şekilde evlerimizi yeniden yapacağız. İnşaatlarına en geç bir ay içerisinde başlayacağız ve önümüzdeki yaza bitirmeyi planlıyoruz. Bunun yanı sıra 3 ay içerisinde de yangında hasar gören bütün ahırlarımızı da yapmış olacağız. AFAD’dan hak sahibi olamayan vatandaşlarımızı da inşallah Bakanlığımız bünyesinde hak sahibi yapacağız. İnşallah yaralarımızı en kısa zamanda saracağız. Tek amacımız sizlerin kılına zarar gelmemesidir. Bunun için de devlet olarak bir seferberlik ruhu anlayışıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

Buradan Ümütlü ve Ortakonuş mahallelerine geçen Kurum, incelemelerde bulundu, vatandaşların taleplerini dinledi.

Yangın bölgesindeki incelemelerde Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank da yer aldı.

“YANGINDAN ETKİLENEN BÖLGELERDEKİ VATANDAŞLARIMIZI GÜVENLİ ALANA TAŞIDIK”

Yangından etkilenen bölgelerdeki incelemelerini tamamlayan Bakan Kurum, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile birlikte Antalya’nın Manavgat ilçesinde AFAD Koordinasyon Merkezi’ndeki değerlendirme toplantısı öncesinde açıklama yaptı.

28 Temmuz’da başlayan yangının ilk saatlerinden itibaren devletin tüm kurumlarıyla, bakanlarıyla, milletvekilleriyle, belediyeleriyle, sivil toplum örgütleriyle Antalya’nın, Manavgat’ın, Akseki’nin, Alanya’nın yardımına koştuğunu aktaran Bakan Kurum, şöyle devam etti:

“Burada yaşayan birçok canlımız var. Canlılarımızı korumak adına, ormanlarımızı korumak adına, yerleşim yerlerini korumak adına canla başla çalıştılar. Hem yangını durdurma noktasında burada Antalya’mızda bir ve beraber olarak, birlik beraberlik şuuru içinde çalıştılar. İnanın dünyanın belki birçok noktasında selleri, yangınları, heyelanları görüyoruz ve bu noktada gerçekten hızlı aksiyon almak adına vatandaşlarımız yarasını en hızlı sarmak, ihtiyaçları en hızlı şekilde gidermek adına tüm ekiplerimiz insan üstü bir gayretle çalışıyorlar ve yangında hakikaten çok önemli bir mücadele verdiler. Ben bu mücadeleye katılan tüm çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Bizi tüm Türkiye’den, 84 milyon vatandaşımızı desteklediği tüm gönüllerin Antalya’mız için attığı bir süreçte arkadaşlarımız canlarını dahi tehlikeye atmak suretiyle çalışıyorlar. Bugün işi bir tarafından, masanın bir ucundan tutma zamanıdır ve bu anlayışla çalışma zamanıdır. 28 Temmuz’da 4 ayrı noktada yangınımız başladı ve Antalya’mızda doğrudan 50 mahallemizi yerleşim yerini etkiledi ve hemen burada oluşturduğumuz koordinasyonla Antalya İl Jandarma Komutanlığımız, emniyet birimlerimizle birlikte bu mahallede yaşayan vatandaşlarımızı güvenli alanlara çektik.”

“YARALI 708 VATANDAŞIN TEDAVİLERİ TAMAMLANDI”

Kurum, çalışmalara 17 sivil toplum kuruluşunun dahil olduğunu belirterek, “91 araç ve 445 personelle. Burada Kızılay gönüllülerimiz, AFAD gönüllülerimiz var, gönüllü vatandaşlarımız var. Türkiye’nin her yerinden gelip orada yangından zarar gören vatandaşlarımıza destek olmak için, moral vermek için gelen vatandaşlarımız var.” diye konuştu.

Destek olanlara teşekkür eden Kurum, şunları söyledi:

“Yangında doğrudan etkilenen 722 vatandaşımız yaralıydı. 708’inin tedavisini burada yine koordinasyonunu İl Sağlık Müdürlüğümüzce yaptığımız tedavileri tamamlandı. Sadece 7 vatandaşımızın tedavisi devam ediyor. Onlarda da herhangi bir risk söz konusu değil. Afetten etkilenen vatandaşlarımızı hem Kızılayımız hem de Aile Bakanlığımızla birlikte psikososyal desteklerimiz devam ediyor. Bu çerçevede 45 mahallede, her mahallede görebilirsiniz afetzede kardeşlerimiz yanında toplamda bugüne kadar 2 bin 400 afetzede kardeşimize destek, psikososyal destek verdik.”

Yangın bölgesinde etkilenen hayvanların bulunduğunu anımsatan Kurum, “Bu hayvanlarımıza da 7 gün 24 saat veteriner hizmeti verilmektedir. Yaralı hayvanlarımızı her türlü tedaviyi uygulayan 70 veteriner hekimimiz bu hususta çalışıyor.” dedi.

“ŞU ANA KADAR 93 AİLEYE KONTEYNERLERİ SAHADA KURDUK”

Bakan Kurum, yangın dolayısıyla yurtlarda 59 vatandaşın misafir edildiğini açıkladı.

Vatandaşların tarlasından, hayvanların yanından ayrılmak istemediğini belirten Kurum, “Onların hızlıca çadır ve konteyner ihtiyaçlarını gidermek için AFAD koordinasyonunda çalışmamızı başlattık. Şu ana kadar 93 aileye konteynerleri sahada kurduk. Bunun dışında da yine 20 mahallemizde wc, duş sistemini kurmak suretiyle günlük ihtiyaçlarını karşılayacak adımlarımızı attık. Diğer taraftan çadır ihtiyaçlarımızı da hem hayvanlarımızın barınabilmesi amacıyla hem de insanlarımızın, vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu çadırlara ilişkin de şu ana kadar 133 çadır kurulmuş durumda.” değerlendirmesinde bulundu.

Kızılay koordinasyonunda yemek dağıtımlarının devam ettiğini aktaran Kurum, “Günde ortalama 14 bin vatandaşımıza yemek dağıtılıyor. Şu ana kadar bölgemize gelen nakdi yardım, 47,5 milyon lira.” dedi.

“2 BİN VATANDAŞIMIZ DOĞRUDAN YANGINDAN ETKİLENMİŞ”

Bakan Kurum, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Nakdi yardım çerçevesinde ailelerimizi evleri yangında zarar gören, yangın afeti sebebiyle yine arsalarında, arazilerinde, tarım alanlarında zarar gören vatandaşlarımıza nakdi yardımları yapmaya başladık. Bu çerçevede şu ana kadar 912 kişiye yaklaşık 13 milyon lira nakdi ödeme yapıldı. Evi tamamen yanan vatandaşlarımıza 50 bin liraya kadar hasarları verilecek, bu çerçevede bunların ilk bedelleri yatırıldı kısmi olarak kalan kısmı da yatırılmaya devam edecek. Yine canlı hayvanlarımıza, tarım arazilerimize gelen zararların tespitlerini de gerek defterdarlığımız gerek tarım il müdürlüğümüz yapmaktadır. Bu çerçevede yine zarar gören vatandaşlarımıza hayvanların rayiç bedeli neyse bu bedel çerçevesinde yardımlar yapılacaktır. Aynı şekilde tarım arazilerinde yangında dolayı meydana gelen zararları da karşılayacak adımları atıyoruz.”

Bölgede hayatı normale döndürmek için canla başla çalıştıklarını dile getiren Kurum, “Bir taraftan da hasar tespit çalışmalarını yürütüyoruz. Bu da bizim açımızdan çok önemli çünkü vatandaşımız evine girmek istiyor. Şu an 2 bin vatandaşımız doğrudan yangından etkilenmiş durumda. Yapmış olduğumuz hasar tespitlerle toplamda 6 bin bağımsız bölümün incelenmesi yapıldı ve 2006 adet bağımsız birimin acil ağır hasarlı ve yıkık olduğunu tespiti yapıldı, bunların 1118’i de konut.”

Kaynak:https://csb.gov.tr/bakan-kurum-yangin-bolgesinde-hasar-tespit-calismalarini-inceledi-bakanlik-faaliyetleri-31971

REKLAM ALANI