Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Konya °C

Bakan Jeyhun Bayramov’un Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed Al Nahyan’la görüşmesine ilişkin basın açıklaması

Bakan Jeyhun Bayramov’un Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed Al Nahyan’la görüşmesine ilişkin basın açıklaması
REKLAM ALANI
31.10.2023
A+
A-

 

 

 

No:620/23, Bakan Jeyhun Bayramov’un Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed Al Nahyan’la görüşmesine ilişkin basın açıklaması

 

 

 

Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yaptığı resmi ziyaret kapsamında 30 Ekim 2023 tarihinde BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed Al Nahyan ile bir araya geldi.

 

Toplantıda Azerbaycan ile BAE arasındaki ikili ve çok taraflı işbirliği gündeminin yanı sıra bölgedeki mevcut durum ele alındı.

 

 

İki ülke arasında siyasi, ekonomik, ticaret, enerji güvenliği, yatırımlar, insani yardım, eğitim, kültür vb. alanlardaki mevcut iş birliği gündeminin gelişiminin tatmin edici olduğu kaydedildi. İlişkilerin gelecekteki gelişme umutlarının tartışılması ve mevcut sözleşme-hukuk tabanının genişletilmesi açısından siyasi istişare mekanizmasının kullanılmasının önemi vurgulandı.

 

Çok taraflı platformlar, özellikle Birleşmiş Milletler (BM), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Bağlantısızlar Hareketi (NAM) vb. Azerbaycan ile BAE arasında karşılıklı destek ve dayanışmaya dayalı bir ortaklığın varlığından bahsedilerek, BAE’nin ülkemizin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine gösterdiği sürekli destekten dolayı şükran ifade edildi.

 

 

 

Cari yıl 26 Ekim’de Karadağ Güneş Enerjisi Santrali’nin açılış töreni de dahil olmak üzere, iki ülkenin enerji güvenliği, özellikle yenilenebilir enerji üretimi alanında karşılıklı yarar sağlayan ortak faaliyetlerinin projeler için başarılı bir başlangıç ​​olacağına olan güveni dile getiren Bu doğrultuda BAE şirketi “Masdar” ile hayata geçirilmesi planlanan proje yapıldı.

 

Karşı tarafa, çatışma sonrası dönemde bölgedeki mevcut durum, işgalden kurtarılan topraklarda yürütülen restorasyon ve imar çalışmaları ile bölgenin normalleşmesi ve ilerlemesi yönündeki faaliyetler hakkında detaylı bilgi verildi. Azerbaycan ve Ermenistan arasında barış gündemi.

 

 

BAE tarafı, işgalden kurtarılan topraklarda yeniden imar çalışmaları çerçevesinde Karabağ ve Doğu Zengezur ekonomik bölgelerindeki olası yatırım fırsatlarından yararlanmaya davet edildi.

 

Karşı tarafa bölgedeki barış ve yeniden entegrasyon süreçleri hakkında bilgi veren Bakan Ceyhun Bayramov, ülkemizin uyguladığı terörle mücadele tedbirleri sonucunda Karabağ’da yaşayan Ermeni sakinlerin barış müzakereleri ve yeniden entegrasyonlarının önündeki engellerin aşıldığını söyledi. bölge çıkarılmış ve bu doğrultuda barış inşası süreci için yeni fırsatlar yaratılmıştır.

 

Bölgede sürdürülebilir barışın tesis edilmesi için yaratılan bu verimli koşullarda ülkemizin her zaman olduğu gibi barış gündemini ilerletmeye kararlı olduğu vurgulandı.

 

 

 

Bakan Abdullah bin Zayed Al Nahyan, iki ülke arasındaki karşılıklı ziyaretlerin iş birliğinin geliştirilmesinde istisnai bir rol oynadığını belirterek, bu tür temasların ilişkilerin geliştirilmesine yönelik perspektiflerin tartışılmasına katkı sağladığına dikkat çekti.

 

BAE’nin Azerbaycan ile ikili ve çok taraflı işbirliği gündemini daha da genişletmekle ilgilendiği vurgulandı.

 

 

 

Toplantıda karşılıklı ilgi duyulan diğer konularda da görüş alışverişinde bulunuldu.

 

 

Paylaş
BÜTÜN HABERLER

kaynak:https://mfa.gov.az/az/news/no61923

 

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.