Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Konya °C

AVRUPA’DA İFLAS EDEN ŞİRKETLERİN SAYISI AZALDI!

AVRUPA’DA İFLAS EDEN ŞİRKETLERİN SAYISI AZALDI!
REKLAM ALANI
11.08.2021
A+
A-

AVRUPA’DA İFLAS EDEN ŞİRKETLERİN SAYISI AZALDI!

Almanya’da iflas eden şirket sayısı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle iflas kanununun askıya alınmasının etkisiyle mayısta 2020’in aynı ayına göre yüzde 25,8 azalarak 1.116 oldu.

Almanya Federal İstatistik Ofisi’nden (Destatis) yapılan açıklamaya göre, ülkede mayısta 1.116 işletme iflas açıkladı. İflaslar, 2020’nin aynı dönemine kıyasla yüzde 25,8 azaldı. Söz konusu dönemde iflaslardan en çok inşaat sektörü etkilendi. 180 iflas başvurusu olan inşaatı, 168 iflas başvurusuyla motorlu taşıtların bakım ve onarımı dahil toptan ve perakende ticaret sektörü izledi.

Şirketlerin iflas talepleriyle ilgili alacaklılara ödenmesi öngörülen borç temmuzda 7 milyar Euro olarak kaydedildi. Söz konusu borç, 2020’un Mayıs ayında yaklaşık 3,1 milyar Euro’ydu. Destatis, bu artışta Mayıs’ta bir önceki yılın aynı ayına göre daha büyük şirketlerin iflas başvurusunda bulunmasının etkisi olduğunu kaydetti.

Kurumsal iflaslar dışında 6 bin 159 borçlu da Mayıs’ta iflas başvurusunda bulundu. Söz konusu rakam, 2020’nin aynı dönemine kıyasla yüzde 42,1 artış kaydetti. Almanya’da şirketlerin iflas sayısında gözlenen düşüşün devam ettiğine dikkati çeken Destatis’in açıklamasında, bunun bir sebebinin iflas kanununda yapılan erteleme olduğunun altı çizildi.

Alman hükümeti, geçen yıl Kovid-19 salgını nedeniyle “bir yükümlülüğü yerine getirmedikten sonraki 3 hafta içinde şirketleri iflas başvurusunda bulunmaya zorlayan” kanunu 2020’nin sonuna kadar askıya almıştı. Daha sonra kanunun askıda kalma süresi kamu yardımı alan şirketler için Nisan 2021’in sonuna kadar uzatılmıştı.

Söz konusu kanunun Mayıs’ta tekrar uygulanmaya başlanmasının, şirket iflaslarında Mayıs 2021’in verilerine yansımadığını hatırlatan Destatis, buna sebep olarak mahkemelerdeki şirket iflasları işlem süresinin uzun sürmesinden kaynaklandığını da kaydetti.

PROF. DR. ABDURRAHİM VURAL- ALMANYA

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.