Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Konya °C

ARMİN LASCHET’DEN TÜRKİYE’YE ILIMLI MESAJ!

ARMİN LASCHET’DEN TÜRKİYE’YE ILIMLI MESAJ!
REKLAM ALANI
24.09.2021
A+
A-

ARMİN LASCHET’DEN TÜRKİYE’YE ILIMLI MESAJ!

Almanya’da Pazar günkü seçimlerde Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin başbakan adayı olan Laschet, seçilirse Türkiye-Almanya ilişkilerini iyileştireceklerini söyledi.

Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı ve Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı da olan Armin Laschet (60), seçim çalışmaları ve Türkiye-Almanya ilişkileri konusunda AA muhabirine açıklama yaptı.

İYİ İLİŞKİLER UMUYORUM

Türkiye’nin NATO üyesi olarak ve Avrupa ile birçok alanda yaptığı işbirliği bakımından ne kadar önemli bir ülke olduğunu bildiğini vurgulayan Laschet, “Bir Türkiye dostu olarak, şansölyeliğimde ilişkilerin yeniden daha iyi olmasını umuyorum. Bunun için çalışmamız lazım” değerlendirmesinde bulundu. Laschet, dış politikanın daima gündeminde önemli rol oynadığına işaret ederek “Diğer başbakan adaylarıyla gerçekleştirilen canlı yayınlarda ve seçim kampanyasında dış politika, Avrupa politikası ve güvenlik politikasına ilişkin tek bir sorunun sorulmamasından dolayı da üzüldüm açıkçası” ifadelerini kullandı.

ÜÇ ÖNEMLİ MESELE

Başbakan seçilmesi halinde ağırlık vereceği başlıca üç meselenin ne olacağına ilişkin soruya Laschet, “En önemlisi pandemiden sonra ekonomik büyümeye geri dönmemiz. İkincisi ülkenin modernleşmesini ilerletmek; dijitalleşmede, yenilikçi girişimlerin kurulmasında. Bunlara enerji dönüşümünü başarmada, iklim değişikliğiyle mücadelede ihtiyacımız var ve dünyaya katkı sağlamak” cevabını verdi. Laschet, göçmenlerin, özellikle de Türk göçmen biyografisine sahip olanların büyük potansiyelinin bulunduğunu gözlemlediğini, bunu, Alman toplumunun da görmesini hedeflediğini ifade ederek, bu potansiyelleri kullanmak, ayrımcılığı azaltmak ve çeşitliliği yaşatmak gerektiğini vurguladı.

MERKEL DÖNEMİ SONA YAKLAŞIYOR

Almanya’da, 26 Eylül’de yapılacak genel seçimlerle beraber 16 yıllık Angela Merkel dönemi sona erecek.
Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin adayı Armin Laschet, Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) başbakan adayı Olaf Scholz ile Yeşiller Partisi’nin adayı Annalena Baerbock başbakanlık için yarışacak.
Laschet 2005-2010 döneminde Kuzey Ren-Vestfalya’da Aile, Kadın ve Uyum Bakanlığını üstlendi. Görevi sayesinde eyalette yaşayan Türklerle yakın ilişki kurdu. Hatta aşırı sağcılar onu kötülemek için ‘Türk Armin’ lakabını taktı.
Anketlerde birinci sıradaki SPD’nin adayı Scholz, 5-6 puan ile Laschet’in önünde.

PROF. DR. ABDURRAHİM VURAL- ALMANYA

REKLAM ALANI