Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Konya °C

ALMANYA’DA BAŞBAKAN ADAYI LASCHET’İN SEL FELAKETİNİN OLDUĞU YERİ ZİYARETİ SIRASINDA KAHKAHA ATMASINA BÜYÜK TEPKİ YAĞDI!

ALMANYA’DA BAŞBAKAN ADAYI LASCHET’İN SEL FELAKETİNİN OLDUĞU YERİ ZİYARETİ SIRASINDA KAHKAHA ATMASINA BÜYÜK TEPKİ YAĞDI!
REKLAM ALANI
19.07.2021
A+
A-

ALMANYA’DA BAŞBAKAN ADAYI LASCHET’İN SEL FELAKETİNİN OLDUĞU YERİ ZİYARETİ SIRASINDA KAHKAHA ATMASINA BÜYÜK TEPKİ YAĞDI!

Sel felaketinin çok sayıda can aldığı Almanya’da Cumhurbaşkanı Steinmeier basına açıklama yaparken, iktidardaki CDU’nun başbakan adayı Armin Laschet’in gülmesine tepki yağdı. Laschet özür diledi.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in sel felaketinden büyük ölçüde hasar gören Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletine bağlı Erftstadt beldesini ziyareti sırasında tam bir skandal yaşandı. İtfaiye, Kızıl Haç ekipleri ve gönüllü yardıma koşan yurttaşlardan bilgi alan Cumhurbaşkanı Steinmeier, basın mensuplarına açıklamada bulunurken, kendisine refakat eden KRV Eyalet Başbakanı ve iktidardaki Hıristiyan Demokrat Parti’nin (CDU) başbakan adayı Armin Laschet’in, arka planda sohbet ettiği bazı kişilerle birlikte güldüğü görüntülerin ekranlara yansıması üzerine birçok kişi sosyal medyada Laschet’i topa tuttu. Laschet, herkesin acı çektiği bir günde “yersiz ve yakışıksız davranmakla” eleştirildi.

Alman Sosyal Demokrat Partili (SPD) ve Sol Partili bazı politikacılar da Laschet’in bu tutumunu sert bir dille kınadılar. Cumhurbaşkanı Steinmeier, herkesin kalbinin kırıldığını vurgulayan bir konuşma yaparken, Laschet ve yanındakilerinin gülmesinin kesinlikle kabul edilemeyeceğinin altını çizdi. SPD Genel Sekreteri Lars Klingbeil de “Söyleyecek söz bulamıyorum” dedi.

LASCHET ÖZÜR DİLEDİ

26 Eylül’de yapılacak genel seçimler öncesi böyle bir davranışın kendisine ve genel başkanlığını yaptığı CDU’ya büyük zarar vereceğini tahmin eden Laschet, sosyal medya ve farklı politik kesimlerden gelen eleştiriler üzerine davranışının “yersiz ve üzücü olduğunu” itiraf ederek özür diledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, sel felaketinde en çok zarar gören Rheinland-Pfalz eyaletine bağlı Eifeldorf-Schuld beldesini ziyaret etti. İtfaiye ekipleri ve ilk yardım kuruluşu çalışanlarının yanı sıra gönüllülerden de bilgi alan Merkel’e Rheinland-Pfalz Eyalet Başbakanı Malu Dreyer refakat etti.
Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel de dün öğleden sonra sel felaketinden en çok zarar gören Rheinland-Pfalz eyaletine bağlı Eifeldorf-Schuld beldesini ziyaret ederek yerel yöneticilerden bilgi aldı. Kurtarma çalışmalarına katılanlarla görüşen Merkel, “Alman dilinin böyle bir yıkımı tanımlamak için sözcüğe sahip olmadığını söyleyebilirim” dedi ve dünyanın iklim değişikliği ile mücadelede acele etmek zorunda olduğunu söyledi.

AVUSTURYA’DA TÜRK ÇİFTİ KOMŞULARI KURTARDI

Aşırı yağışlar Avusturya’da da sel baskınlarına neden oldu. Ülkenin Almanya sınırında yer alan Salzburg eyaletine bağlı Hallein kasabasında sele kapılan Salih ve Ayşe Karaaslan çiftini, Avusturyalı komşuları Alexander Eisenmann kurtardı. Salih Karaaslan, Anadolu Ajansı’na Hallein’da işlettikleri restoranın bahçesinde 5 dakika gibi kısa bir sürede suyun 1.5 metreye kadar yükseldiğini söyledi. Eşini alarak restorandan uzaklaşmak istediklerini ancak selin şiddeti karşısında bulundukları yerden hareket edemediklerini aktaran Karaaslan, “Yan komşumuz Alexander Eisenmann bizi suda görünce gözünü kırpmadan suya atladı ve bize yardım etti” dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Twitter’da Eisenmann’la telefonda görüştüğünü belirterek kendisine “yabancı düşmanlığının ve İslam karşıtlığının arttığı bu dönemde ortaya koyduğu cesaret ve insanlığı için teşekkür ettiğini” paylaştı.

CAN KAYBI 160’I GEÇTİ

Almanya’yı sarsan sel felaketi ülkenin diğer bölgelerine de sıçradı. Günlerdir devam eden aşırı yağışlar Bavyera ile Saksonya eyaletleri ile birlikte komşu ülke Avusturya’da da su taşkınlarına neden oldu. Bavyera’nın Avusturya sınırına yakın bölgede 2 kişi yaşamını yitirdi. Almanya genelinde sel felaketinden ölenlerin sayısının 160’ı geçtiği bildirildi. Hastanelerde ise yüzlerce yaralı olduğu belirtiliyor.

Koblenz polisinden verilen bilgiye göre en fazla ölümler afetin çok sayıda yerleşim birimini yok ettiği Rheinland-Pfalz Eyaleti’nde yaşandı. Ahrweiler bölgesinde şimdiye kadar 110 kişi yaşamını yitirirken, selden etkilenen 670 kişi ise yaralı olarak kurtuldu. Yüzlerce insanın halen kayıp olmasından dolayı eyaletteki ölüm sayısının artmasından endişe ediliyor.

ELEKTRİK VE SU KESİK

Afet bölgesinde elektrik ve suların halen kesik olduğu, telefon hatlarının ise çalışamaz halde olduğu bildirildi. Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’nde (KRV) ise son verilen bilgilere göre şimdiye kadar 45 kişinin yaşamını yitirdiği belirlendi. Yaşamını yitirenler arasında kurtarma çalışmalarına katılan 2 itfaiye erinin daha olduğu belirtildi. KRV İtfaiye Birliği’nden yapılan açıklamada yaşamını yitiren itfaiye erlerinin sayısı 4’e çıkmış olduğu, son ölümlerin Euskirchen ile Rheinbach bölgesinde gerçekleşmiş olduğu duyuruldu.

AKARSULAR YÜKSELDİ

Günlerdir devam eden yağışlar nedeniyle Almanya’nın güney eyaleti Bavyera’da meydana gelen sel baskınları, bu bölgede de ölümlere neden oldu. Avusturya sınırına yakın Berchtesgaden bölgesinde etkili olan sel felaketinde en az iki kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Bölgede kurtarma çalışmaları devam ederken, akarsu seviyelerinin yükselmesi nedeniyle ırmak kenarlarındaki küçük yerleşim birimlerinden tahliyeler yapıldığı duyuruldu. Aynı şekilde Almanya’nın doğusundaki Saksonya eyaletinde etkili olan aşırı yağışların su taşkınlarına neden olduğu, özellikle “Saksonya İsviçresi” olarak adlandırılan bölgede de büyük hasar meydana geldi.

PROF. DR. ABDURRAHİM VURAL- ALMANYA

REKLAM ALANI